Mästerkocken Jennie Walldén bjuder på lyxigt utekäk
13 maj, 2015
Jennie Walldén, fjolårets vinnare av Sveriges mästerkock, har både vassa knivar och skarpa smaklökar. Här bjuder hon på en härlig trerätters som ni kan förbereda hemma!
Asiatisk kycklingsoppa med krispigt grönt
4 portioner
Ni behöver:
- 1 liter kycklingbuljong
- 300 g kycklingfilé
- 3 vitlöksklyftor, tunt skivade
- 4 cm ingefära, tunt skivad
- 10 hela kryddnejlikor
- 2 kanelstänger
- 2 stjärnanis
- 15 vitpepparkorn
- 1 msk fisksås
- 1 lime, pressad saft
- 2 tsk strösocker
- 75 g sockerärtor
- 10 rädisor, i halvor
- 100 g böngroddar
- 1 kruka koriander, blad plockade och stjälkar hackade
- Ev. 1 röd chili, i skivor
Gör så här:
Förbered hemma:
- Koka upp buljongen med vitlök, ingefära, kryddnejlikor, kanelstång, stjärnanis, korianderstjälkar och vitpepparkorn. Låt koka i 5 minuter.
- Lägg i kycklingfilé och låt koka i buljongen i 10 minuter. Ta upp och låt svalna, gärna i kylskåp. Sila buljongen och tillsätt fisksås, limesaft och strösocker. Koka snabbt upp igen och häll i en förvärmd termos.
- Skiva den kalla kycklingfilén i tunna skivor och lägg i en burk. Lägg även alla grönsaker i burkar för att ta med. Korianderbladen får gärna ligga i en egen burk på lite fuktigt hushållspappar, annars kan de lätt mosas sönder.
På plats:
- Lägg lite av alla grönsakerna och några skivor kycklingfilé i djupa skålar eller kåsor. Häll buljongen över och strössla på några korianderblad och eventuellt chili överst. Servera genast.
Hoisinanka på Pekingvis
4 portioner
Ni behöver:
Five spice-krydda:
- 1 tsk szechuanpeppar (eller hel vitpeppar)
- 1 stjärnanis
- 1 tsk fänkålsfrön
- 0,5 tsk hel kryddnejlika
- 1 tsk kanel
Övrigt:
- 700 g ankbröst
- 1 msk five spice-krydda
- 0,5 + 1 dl hoisinsås
- 1 tsk sesamolja
- 2 pkt minitortillas (finns glutenfria)
- 1 gurka i tunna stavar
- 4 salladslökar i tunna stavar
- Ev. salladsblad till servering
Gör så här:
Förbered hemma:
- Mal alla kryddorna i en mixer till fint pulver.
- Dra eller skär av skinnet från ankbrösten. Strimla skinnet och de skinnlösa ankbrösten.
På plats:
- Lägg det strimlade ankskinnet i en torr stekpanna. Stek tills det släpper sitt fett ochblir krispigt. Lägg det krispiga skinnet på hushållspapper och låt torka.
- Stek det strimlade ankköttet i lite ankfett eller olja. Strö på five spice-kryddan och låt fräsa på hög värme i 2 minuter. Tillsätt 0,5 dl hoisinsås och sesamoljan och låt steka med i 1 minut. Servera genast i små tortillabröd med hoisinsås, stavad gurka, salladslök och ev. salladsblad.
Bärig gino med lime
4 portioner
Ni behöver:
- 2 bananer
- 3 kiwi
- 1 stort päron
- 250 g hallon
- 100 g blåbär
- 200 g riven vit cholkad
- 1 lime, rivet skal och pressad saft från halva
- citronmelissblad
- vispgrädde (finns laktosfri)
Gör så här:
- Dela frukten i bitar och lägg i 4 foliepaket. Strö hallon ovanpå och toppa med riven vit choklad. Spara eventuellt några hallon till dekoration. Vik försiktigt men ordentligt tätt ihop foliepaketen och låt ligga på glöd i 5 minuter.
- Lägg upp ginon på tallrikar, riv lite limeskal över och dekorera med några färska hallon, blåbär och citronmelissblad. Servera genast med lösvispad grädde.
Senaste artiklarna
Testpatrullen testar friluftsstrumpor
Sommaren är fortfarande varm när fem Upptäckarscouter träffas på Scoutängen i Klagshamn en kväll i augusti. Gräset har vuxit högt och taggiga björnbärsrevor sticker upp här och där. De sticks och de rivs. Men det är inte något problem för scouterna, som är väl utrustade med rejäla skor eller kängor och gör sig redo för att testa olika strumpor.