Inspiration Gemenskap

Olikheter stärker gemenskapen

Att vara scout innebär att göra saker tillsammans. Och när man ska göra något ihop är det bara bra att man är olika. Här berättar vi varför och hur det stärker gemenskapen.

– Vi människor är sociala varelser som trivs i en gemenskap. Men bara för att vi mår bra av att vara tillsammans betyder inte det att vi vill göra exakt samma saker i den här gemenskapen, säger Ann-Charlotte Edlund, leg psykolog och psykoterapeut i Barn-psykologgruppen.
Kanske har du en kompis som älskar att stå i centrum, som alltid hamnar mitt i ett sällskap och som alla lyssnar på, samtidigt som du själv oftast hamnar lite i utkanten och är lite tystare.
– Så länge man trivs med sin roll är det bra, eftersom det är viktigt med olika personligheter och typer av människor i alla kamratgrupper, förklarar Ann-Charlotte Edlund.

Hon får medhåll av Frida Aronsson Jostrand, programutvecklare och vice kårordförande i Bergshamra scoutkår.
– I min egen scoutpatrull hade vi en kille som var grym på knopar, en tjej som tyckte om sjukvård, en annan som var jättesnäll och som man alltid gick till när man behövde prata och så vidare.

”Alla har olika områden man är bra på, och det är precis så det ska vara”

En del människor är mer tänkare än andra och funderar gärna en stund innan de gör något. Andra är mer impulsiva och vill göra saker utan att tänka innan. Vet man med sig att man är en sådan som går och tänker väldigt länge innan man sätter i gång med något kan det vara bra att slå sig ihop med den som är mer impulsiv. Är man i stället den som hela tiden får bra idéer men tröttnar snabbt kan det vara bra att jobba med någon som är mer uthållig.
– Många lägger ner jättestor kraft på att försöka förändra det de tycker att de är dåliga på och på så sätt göra om sig själva. Jag tycker att man i stället ska fokusera på det man är bra på, utnyttja det och vara stolt över det, säger Frida Aronsson Jostrand.

Däremot kan det vara både bra och spännande att då och då testa att vara lite mer av den andra sorten, bara för att få känna på hur det känns. Vi mår alla bra av att till exempel träna på att lyssna lite mer, och är du en pratig och sprallig person kan du lära dig mycket av att träna på att lyssna. Är du i stället väldigt tyst av dig kan det vara bra att då och då träna på att prata inför flera personer.

– Ju mer man övar på det, desto bättre brukar det kännas och desto lättare blir det, säger Ann-Charlotte Edlund.

– I min patrull brukar vi ibland ha något som kallas för dilemmasagor. Då får vi först höra en liten historia som avslutas med en fråga, som det inte finns något rätt svar på. Därefter gäller det att vi alla hittar vår egen åsikt och argumenterar för det vi tycker. Det är en jätterolig övning som gör att man blir lite bättre på att både lyssna och formulera sina egna tankar, säger Frida Aronsson Jostrand.

”När jag är på Scouterna känns det som att jag får vara precis som den jag är.”

Carolina, är 14 år och äventyrare och har varit med i Scouterna sedan hon var åtta år. Hon går i åttonde klass och trivs bra i skolan.
– Men när jag är på Scouterna känns det som om jag får vara precis den jag är. Jag behöver varken vara cool eller snygg eller tänka på att passa in.

Här får Carolina vara den spralliga person hon innerst inne är och det hon gör på scoutmötena bedöms inte.
– Det är ganska skönt egentligen. Vi har inga tävlingar alls här. I skolan ska allt bedömas, antingen av lärarna eller av de andra. Här gör vi saker tillsammans i patrullen, och hjälps åt på ett helt annat sätt och det gör att jag litar stenhårt på de andra.