Inspiration Omtanke

Scout för livet

55 år inom Scouterna. Det kan Lotta Ahlm stoltsera med och hon har genom åren testat på det mesta. Ridhajker, lägerkärlek, en och annan världsscoutjamboree och att hjälpa till med förberedelserna inför det kungliga bröllopet mellan Victoria och Daniel – för att nämna något.

Det finaste är att det inte spelar någon roll om du är civilekonom, advokat eller helt saknar utbildning. Här är alla med på lika villkor. Människan kommer i första hand. Yrke, bakgrund och ålder bryr vi oss inte om, säger Lotta Ahlm som efter många år inom Scouterna vet vad hon pratar om.

Redan som åttaåring började hon som flickscout i en KFUK-kår i Stockholm och från den tiden minns hon särskilt de årliga hajkerna vid Kristi himmelsfärd.

– Då brukade vi rida från Valhallavägen ut till Rydbo mot Vaxholm. Det var så jädra häftigt! Väl där skötte vi hästarna och var hästvakt om nätterna, säger Lotta.

Åtta år senare blev hon ledare för ett gäng Vargungar, som yngre pojkscouter kallades på den tiden.

– Det är ju helt otroligt, jag var bara 16 år! Men jag har liksom alltid gillat att ställa upp, säger hon och berättar att hon också är engagerad i Röda Korset.

”Det var fantastiskt att få det! Jag är ju bara en vanlig människa.”

Ideella uppdrag är något Lotta vurmar för, men 1979 blev Scouterna också hennes jobb.

– Jag har arbetat med allt från att vara sekreterare åt generalsekreteraren till kårstöd, styrelsen, förvaltning och administration. Jag kan lite om mycket brukar jag säga. Det bästa är att jag fortfarande går till jobbet varje dag och tycker att det är så himla roligt!

Scouterna har gett henne anställning, men framförallt en bra inställning – och precis därför har hon belönats med hedersutmärkelsen Gustav Adolfs-märket.

– Det var fantastiskt att få det! Jag är ju bara en vanlig människa, men genom Scouterna har jag lärt mig att förstå vidden av min egen kapacitet och att alla har något att komma med.

Att välja ett bästa scoutminne är svårt för Lotta. Som 19-åring träffade hon sin blivande make på scoutön Vässarö i Stockholms skärgård, hon har varit på otaliga nationella och internationella läger och dessutom hjälpt till med planerandet inför kronprinssan Victoria och prins Daniels bröllop.

– Jag blev tillfrågad om jag ville ta hand om Scouternas del i kortegen. Jag tackade ja direkt, men förstod nog inte riktigt hur stort det var. Under förberedelserna började jag nästan tvivla, men efter ett tag kände jag att ”shit, jag klarar det här!”

Tipsa oss!

Är du en, eller känner du till en spännande, scout som du tycker att vi ska skriva om? Berätta kort om personen och maila tipset till: redaktionen@scout.se