Inspiration Pride

Scouter i USA kämpar för hbtq-personers rättigheter

I Sverige har arbetet med hbtq-personers rättigheter kommit långt, men det ser inte lika ljust ut i USA. Boy Scouts of America har fortfarande olika regler för heterosexuella och andra. Vi åkte till New York för att ta reda på mer.

I år leddes för första gången New Yorks Pride-parad av scouter. Bakom initiativet stod Scouts for equality (SFE) och deras inofficiella festivalmotto löd ”Vi har inget utrymme för garderober”. En av de modiga och stolta som gick i paraden är 15-årige Andrew Sapini som i scoutdräkt deltog för att visa sitt stöd jämte dussintalet andra scouter och ledare som backar upp nätverket. De kom från USA:s alla hörn, så långt bort som från Utah och Kentucky.

Andrew, som är straight, blev medlem i Brooklyns scoutkår nr. 310 för tre år sedan, hans syster Briana är med i flickscouterna och deras mamma Stacey är aktiv i SFE.

– Jag kände att jag gjorde något som var rätt. Det var en självklarhet för mig att delta, att visa stöd, vara aktiv och göra något som man vet gynnar andra, säger Andrew.

Från början var Andrews mamma tveksam till att låta sin son gå med i Boy Scouts of America (BSA) på grund av organisationens förhållningssätt till hbtq-personer. Öppet homosexuella ledare är till exempel inte tillåtna.

– Briana började tidigt i flickscouterna, hon stormtrivdes, berättade hur kul hon hade och kom hem med en massa scoutmärken. Hennes bror blev avundsjuk, men jag kände att det var olustigt att låta honom gå med i en organisation som är så gayfientlig. Till slut tyckte jag dock att det var orättvist att Andrew inte fick ha lika kul som Briana, så jag började undersöka ämnet lite närmare. Det visade sig att New Yorks pojkscouter länge varit icke-diskriminerande, de har alltså inga problem med att välkomna gayscouter, säger mamma Stacey.

”Om en delstat börjar tillåta hbtq-personer som scoutledare kommer andra att följa efter”

Kort därefter blev Andrew scout och Stacey bestämde sig för att bli ledare och aktiv i SFE. På så vis lärde hon känna Crystal Bueno, även hon en Brooklynbaserad scoutledare aktiv inom SFE. Jag träffar henne, maken Luis och deras två söner Marcus och Adam som är Cub Scouts (ett mellanting mellan spårare och upptäckare) utanför basebollstadion vid nöjesfältet på Coney Island. Det är hemmamatch för Cyclones som spelar mot Pennsylvanialaget Williamsport.

Varje sommar anordnar Brooklyns Cub Scouts en gemensam basebollutflykt med övernattning på självaste basebollplanen. Matchen har redan börjat när vi bänkar oss med popcorn och varmkorv på den fullsmockade läktaren, omringade av andra scouter, ledare och basebollentusiaster. Somliga av scouterna bär full dräkt, andra har valt att tona ner det med t-shirtar och shorts. Solen håller på att gå ner över bergochdalbanan bakom stadion. Cyclones ligger dåligt till, de har förlorat de flesta matcherna denna säsong, men just i kväll tar de revansch och vinner med 8-4.

Mellan frivarv och strikeouts pratar Crystal och jag om SFE. Hon bär en regnbågsfärgad scouthalsduk och har ett regnbågsfärgat märke ovanför skjortans högra bröstficka för att signalera att hon aktivt stöttar jämlikhetsrörelsen.

Precis som Stacey tyckte hon att det var obekvämt att låta sina söner gå med i scouterna, hon menar att BSA:s värderingar känns omoderna, hon och Luis var rädda för vad folk skulle tycka om de lät sina barn vara delaktiga i en rörelse som verkar så bakåtsträvande. Tänk om deras vänner skulle tro att de var antigay?! Det var då hon bestämde sig för att gå med i SFE, för henne kändes det bättre att handgripligen försöka ändra på saker.

”Alla ska vara välkomna i Scouterna”

– När människor ställer sig frågande till att låta homosexuella vara med i Scouterna brukar jag peka på mitt regnbågsmärke och be dem ta ett snack med mig. Det är en tidsfråga innan BSA släpper på de där löjliga reglerna. I dag är det bara den äldre generationen som är homofobisk, kidsen bryr sig inte, de har gaykompisar, de särskiljer inte på det viset. Alla känner någon som är gay, varför ifrågasätter vi överhuvudtaget detta i dagens läge, undrar Crystal och skakar på huvudet.

– Om en delstat börjar tillåta hbtq-personer som scoutledare kommer de andra att följa efter. New York ligger bra till för att ta det första steget, här är vi liberala. Men vi måste ha tålamod och inte bli avskräckta för att det inte går lika fort som vi hade hoppats, avslutar Crystal.

Publiken lämnar läktarna och scouterna är redo att resa sina tält på ytterfältets gräsmatta. Det är plötsligt mörkt och inne på basebollplanen springer Marcus och Adam tillsammans med många av deras scoutkompisar omkring med ficklampor och leker Star Wars med hemmagjorda ljussvärd. Det dröjer länge innan de uppspelta grabbarna lyckas somna. I den mörka natten lyser Vintergatan ovan nästan lika stark som SFE:s vilja att ändra på BSA:s regler och skapa en mer tolerant framtid för amerikanska scouter.