Ronja Sjöberg blåser på elden i en av Kämpalekens utmaningar.

Över 900 deltagare samlades i Slottsskogen.

Zack Sönniksen från Bergums scoutkår tar målvaktsjobbet på största allvar.

Scoutledare och funktionärer tar en paus i höstsolen.

Äventyr Göteborg

Scouter jagade Glenn i Kämpaleken

Med karta och smartphone i högsta hugg tog Scouterna i höstas över Slottsskogen i Göteborg. Då ägde Kämpaleken, en av landets största scouttävlingar, rum. Årets tema var ”Speja efter Glenn”.

Tvillingarna Ronja och Casper Sjöberg tittar koncentrerat på snöret medan de matar elden under med trästickor.

– Nu har det gått fem minuter och fyrtio sekunder, det är jättebra! hojtar Niklas Sundin som är funktionär vid eldstationen.

Knappt tre minuter senare bränns snöret av. Det innebär en bra poäng till Lysekils scoutkår och dessutom bonuspoäng för bra samarbete. Tvillingarna och de andra i patrullen är nöjda och går ned för backen på jakt efter nästa station.

De är några av över 900 scouter, totalt över 100 patruller, och 150 ledare som har samlats i Slottsskogen i Göteborg, denna soliga och nästan lite ljumma höstdag.

– Perfekta förutsättningar för en Kämpalek, konstaterar Mikael Nilsson på Equmenia Väst.

2014 Var det Göteborgskårernas tur att anordna Kämpaleken, och tur med vädret gör alltid sådana här heldagsaktiviteter utomhus så mycket enklare.

– Vi har genomfört Kämpalekar i översvämningar och hällregn. Det går det med men då brukar det inte komma så många, berättar han.

”Vi har inga matcher inom Scouterna, så Kämpaleken blir som ett slags sportturnering”

Kämpaleken har arrangerats sedan 1972 och är numera en del av Equmenias scoutkultur och något som många av kårerna ser fram emot varje år. Arrangörsansvar och plats roterar, vilket innebär att man är i Göteborg vart fjärde år. I år har de olika kårerna i området fått ansvar för att komma på, bygga ihop och sköta varsin bemannad station.

– De fick ett tema, men därutöver har de fått skapa fritt, säger Mikael Nilsson.

Därför är det en salig blandning på tävlingarna i Slottsskogen denna dag. Kompassövningar och knopknåp varvas med, eldutmaningar, bibelkunskap och bollkatapulter.

Patrullerna har varit i gång sedan klockan nio och ska hålla på till klockan två. Det gäller att de har ett relativt högt tempo för att hinna med alla stationer, som förutom de fem bemannade består av ytterligare tio obemannade utspridda runtom i Slottsskogen. Patrullerna har med sig karta där allt är utmärkt och det blir några kilometer de får ta sig fram i park och skog. Hittills ser det bra ut, konstaterar funktionären

Peter Karlbom som tillsammans med övriga i arrangörsteamet upprättat sekretariat vid en parkbänk i solskenet. På sin dataskärm kan han följa patrullerna med en enkel teknisk lösning.

– I år har de med sig smartphone. Efter varje genomfört moment loggar de in på ett gemensamt dokument i Google docs och rapporterar sitt resultat. Det är första gången vi testar det och egentligen hade jag velat utveckla något ännu bättre, men det hann vi inte, säger han.

– Idén att använda smartphone kom efter en regnig tävling när alla resultatlappar blev oläsliga och vi fick lotta ut priserna i stället, säger Mikael.

Kämpaleken avslutas med en kort gemensam andakt, information och prisutdelning. Eftersom scouterna varit utspridda på ett ganska stort område under dagen är det först nu när alla samlas som man förstår vilket enormt arrangemang Kämpaleken är. Funktionärsteamet och Mikael Nilsson kan pusta ut.

– Allt har gått smidigt i dag, tack vare ett stort engagemang från kårerna, säger han.

Vill ni också anordna en Kämpalek? Här är arrangörens bästa tips:

1. Spara all dokumentation från tidigare arrangemang. För Kämpaleken finns ett rutinschema med allt från tidplan till pr-aktiviteter och anmälningsformulär.
  2. Delegera. Planerandet är lika viktigt som genomförandet och blir roligare och enklare ju fler kårer som är med.
  3. Fundera över plats. Transporter, toaletter, stigar och parkering är bara något av det som krävs. Friluftsgårdar är bra och har ofta personal som kan hjälpa till.
  4. Samarbeta med andra. Kämpaleken organiserades ett år med Borås djurpark, som bjöd på inträde för alla.
  5. Testa ny teknik. Vad kan underlättas med till exempel olika funktioner och appar i smartphone?