Inspiration Ljungskile

Kåren som alltid är ute

Scouting utan stuga går utmärkt. Det vet KFUM Scout Ljungskile som ser många fördelar med att kunna njuta av naturen och gemenskapen – utan störande datorer och mobiler.

Scoutgänget i Ljungskile, Bohuslän, har haft tur med vädret sedan starten för ett och ett halvt år sedan, när de valde att hoppa av som filial till en kår i Göteborg.

– Den enda gången vi har varit inomhus var när vi hittade ett litet kyffe att krypa in i när vi skulle knyta knopar. Det var kallt, regn och rusk och det gick helt enkelt inte att ta av sig vantarna utomhus, säger Linda Myrstrand som tillsammans med Jessica Sundqvist leder scoutgruppen i Ljungskile.

– Det är roligt att vara utomhus. Jag tycker om att leka lekar och upptäcka nya saker. Den bästa leken är när vi leker sardiner, som kurragömma fast tvärtom. Det är en som gömmer sig och så ska alla leta efter den. När man hittar honom eller henne ska man lägga sig tätt tillsammans som en sardin. Till slut är det bara en person kvar, säger Saga Erlandsson Ljungblom, 9.

– Det är skönt att vara ute, bara man har rätt kläder och inte fryser, fortsätter Oliver, 10, som tillsammans med sin tvillingsyster Ida träffar de andra scouterna varje onsdag.

”Det är skönt att vara ute, bara man har rätt kläder och inte fryser”

Ida och Oliver började i Scouterna när de flyttade från Trollhättan tillsammans med mamma Jessica, en av ledarna.

– Barnen bor hos mig varannan vecka och de behövde träffa nya kompisar när de inte var hos sin pappa i Lilla Edet. Jag såg en lapp om att det skulle startas en ny scoutkår i Ljungskile och det lät ju perfekt. Att träffa kompisar i samma ålder och att få vara utomhus, utan ständig uppkoppling på datorn. Jag såg bara fördelar med att man inte träffades i en kårstuga, här gäller det att anpassa sig till naturen.

Kåren grundades hösten 2012 och sedan dess har de hunnit med mycket. De har tagit olika märken, lärt sig göra upp eld, knyta knopar, tolka tecken på kartor och tillverkat knivar, paddlat och byggt en hinderbana i skogen.

– Det är kul att tälja knivar och att paddla, säger Oliver samtidigt som vi beger oss upp i skogen mot hinderbanan.

I dag är det ett litet scoutgäng som tar sig upp för den branta ”mördarbacken” innan vi svänger av på stigen som leder till hinderbanan. Det är mitt i sommaren och för de flesta är det semester och sommarlov som gäller. Men Saga, Ida och Oliver tillsammans med Anna, 4, med 12 veckor gamla lillasyster Lisa och deras kusiner från Västerås, Nova, 5, och Milton, 3, träffas för att visa oss omgivningarna vid Sparreviken, mitt emot ön Orust.

”Vi lär oss att hålla sams när vi hjälper varandra på hinderbanan”

Plötsligt framträder stockar och rep som hänger i träden och ett repnät som man ska ta sig förbi på banan.

– Ibland får vi hjälpa varandra med att spänna och släppa på repen. Det går fortare att ta sig runt banan om man hjälper varandra. Alla är ju bra på något och alla gör sitt bästa även om vi tar oss förbi hindren olika snabbt, säger Ida.

– Vi lär oss att hålla sams när vi hjälper varandra på hinderbanan, samtidigt som det är kul, säger Sara, medan hon försöker hålla balansen på en vinglig stock.

Visst är det lätt när solen skiner och vattnet är varmt, att vara på gott humör utomhus när man ska hjälpa varandra att gå hinderbanan, bära ner kanoten till vattnet som sedan vattenfylls och får ösas med hinkar, att bråka med elden som tar tid på sig att tändas till korvgrillningen. Men även en kall, gråmulen höstdag tycks gänget inte sakna en varm kårstuga att gå in i.

– Vi har ju ett vindskydd om det behövs, säger Jessica.

– Vi valde att inte ha någon kårstuga på grund av att barn sitter inne framför sina datorer och surfplattor tillräckligt mycket. Det är viktigt att komma ut i naturen. Och jag upplever att ungarna som kommer hit, en dag i veckan, nästan tycker att det är skönt att slippa vara online, säger Linda.

5 fördelar med att inte ha en scoutstuga

1. Det skapar snabbt tillhörighet i gruppen eftersom man möter problem som man måste lösa tillsammans.
  2. Man lär sig att vara ute alla årstider och hur man utnyttjar och trivs med det.
  3. Att vara ute är avkopplande och avstressande där omvärlden inte pockar på uppmärksamhet.
  4. Man får en känsla för naturen och hur allting hänger ihop.
  5. Det ger utrymme för kreativ lek helt utan genuskodade leksaker.