Inspiration Insamling

Scoutpatrull samlade ihop pengar till Världens Barn

Tillsammans är vi starka och kan lyckas med det mesta. Dessutom är det roligare att jobba mot ett gemensamt mål. Här är patrullen Skogsfåglarnas berättelse om hur de lyckades samla ihop vatten till 56 fattiga byar.

Allting började med att patrullen Skogsfåglarna från Södermalms scoutkår i Stockholm fick veta att de skulle ta sina intressemärken.
– När man ger ett gäng äventyrare i uppdrag att enas kring ett intressemärke brukar det bli klassiska märken som att elda eller bygga, men i år valde ett gäng att i stället bli världsförbättrare, säger Madeleine Börsbo, scoutledare för Skogsfåglarna.
– Vi ville allt från att samla skräp och panta burkar till att rädda medlemmarna i Pussy Riot. Till slut valde vi Världens Barn, de lät så vettiga när vi läste på deras hemsida, säger Sam Wikander, 13 år.

Målet var att få in så mycket pengar som möjligt, men också att ha roligt. När patrullmedlemmarna var ute med sina sparbössor hände det mycket som de fortfarande kan skratta åt. Ett exempel på det är hur människor försöker undvika sparbössorna.
– Vissa tänker att ”om jag sätter på mig hörlurarna och tittar ner i marken och går jättejättefort så är det ingen som ser mig”. Andra sa att de inte hade kontanter, men vi tipsade dem om bankomaten runt hörnet, säger Sam Wikander.

Patrullen, som gärna vill uppmana andra scouter runtom i Sverige att göra liknande insatser, vill passa på att bjuda på ett specialknep.
– Fråga på restauranger om ni kan få deras pant. Många tycker att det är skönt att bli av med panten, och det är ju bra för miljön också.
Skogsfåglarna lyckades tjäna ihop hela 3 378 kronor.
– Det är helt sjukt hur mycket pengarna kan räcka till! Till exempel kan 60 kronor ge en by i Somalia vatten i en månad. Vi räknade på det där och 3 378 kronor är vatten i 56 byar, säger Sam Wikander.

6 tips för ett lyckat projekt

1. Se till att ha massor av idéer innan ni bestämmer er för den ni brinner mest för.
  2. Gör en ordentlig planering för när och hur ni ska utföra projektet.
  3. Försök att hitta det roliga i det ni gör. Allt går lättare när man kan skratta.
  4. Sätt upp ett lagom högt mål.
  5. Ta kontakt med andra organisationer eller myndigheter i god tid om det kan göra insatsen mer effektiv eller bättre.
  6. Prata tillsammans i patrullen och med ledarna om hur det kändes och vad resultatet blev efter att ni har genomfört aktiviteten.