Midsommarfirandet på Trolltunga var en av resans höjdpunkter.

Äventyr Vandring

Upptäcktsfärd Norden – från fjordar till fjäll

Milslång vandring, havsörnssafari och bergsklättring i Norge – äventyrarscouterna Emily och Simon gjorde sitt livs resa under Upptäcktsfärd Norden 2014.

Destinationer och upplägg har växlat från år till år, men målet med Upptäcktsfärd Norden har alltid varit detsamma. En oförglömlig äventyrsupplevelse i nordisk miljö, där scouter lär känna landet, kulturen och – så klart – får många nya vänner.

I år gick upptäcktsfärden till Norge och med i gänget fanns Simon Svensson från Göteborg och Emily Sonesson från Stockamöllan i Eslöv, båda 14 år gamla.

Simon hade varit i Norge förut och när han hörde talas om årets upplaga av Upptäcktsfärd Norden tyckte han att det lät spännande. Emily deltog redan förra året då resan gick till Island.

– När jag fick veta att det skulle bli Norge i år tyckte jag att det lät kul. Man hör inte så mycket om Norge, mer än att det är ett grannland som bara ligger där. Jag visste till exempel inte att det var så fin natur, säger Emily som väl på plats insåg att hon kände några av deltagarna sedan fjolårets äventyr.

För Simon var alla ansikten nya och att träffa nya kompisar och umgås med scouter i andra länder är bland det roligaste som finns. Simon önskar till och med att gruppen hade varit större eftersom han hade velat få ännu fler nya kompisar. Men Emily, som kan jämföra med förra årets resa med 42 deltagare, ser fördelar med att vara i en mindre grupp:

– Island var jätteroligt eftersom det var väldigt annorlunda natur, men jag skulle vilja säga att Norgeresan var ännu roligare. I och med att vi var en så liten grupp kom vi varandra väldigt nära.

Det två veckor långa äventyret började i centrala Oslo. Där blev deltagarna avsläppta i Vigelandsparken för att i bästa Amazing Race-stil ta sig till Operahuset genom att klara olika utmaningar. Efter ett besök på utsiktsplatsen Holmenkollen åkte gruppen västerut till byn Odda allra längst in i Sørfjorden. Här började en 12 timmar lång vandring mot Trolltunga, en svindlande utsiktsklippa som räcker ut tungan över Ringedalsvattnet som glimmar 700 meter nedanför. Det var en tuff vandring – men inte för jobbig. Belöningen blev ett originellt midsommarfirande med de mäktiga vyerna som bakgrund.

– Att fira midsommar på Trolltunga var både spännande och roligt. Vi hade midsommarkransar och gjorde en midsommarstång av en liten gran, berättar Simon.

”Många var nära att ge upp, men vi pushade varandra”

I Odda delade scouterna upp sig patrullvis för glaciärklättring och kajakpaddling i fjorden.

– Att klättra var nog det roligaste vi gjorde under hela resan. Det var tufft och många var nära att ge upp, men vi pushade varandra, berättar Simon med ett stort leende.

Emily tycker i stället att Norgeäventyrets bästa dag var när hon och de andra fick åka på havsörnssafari med en liten fiskebåt utanför staden Bergen.

– När guiden kastade ut fisk kom det mest fiskmåsar, men om man hade tur kunde man få se en havsörn och vi fick se en hona!

De fick också åka på äventyrsbad och prova olika experiment på ett upplevelsecentrum och efter det var det dags för den stora vandringen på Hardangervidda, det enorma fjället där vildrenar strövar fritt. Tanken var att gruppen på egen hand skulle vandra

i tre dagar, men när ledarna mötte upp dem efter 15 kilometer beslutade de sig för att avbryta. Deltagarna hade klarat det bra, men terrängen hade varit tuffare än väntat och många var trötta.

I stället bar det av till Oslo igen. Där avrundades äventyret med avslappnat och mysigt häng på campingen och en traditionsenlig avslutningsceremoni vid stranden.

Simon och Emily kommer bära med sig alla minnen länge. På frågan om de skulle rekommendera andra att åka på liknande resor är svaret ett rungande ja, och om de får chansen åker de gärna igen.