Inspiration Fatta

Adam Tensta kämpar för allas lika värde

18 maj, 2015

Artisten Adam Tensta har så länge han kan minnas aktivt jobbat för allas lika värde. I Scout nummer 2 2015 intervjuades han om rasism, men hans samhällsengagemang tar sig även i uttryck genom jämställdhetsfrågor.

Varför har du valt att engagera dig i jämställdhetsfrågor?

– Mäns våld mot kvinnor är ett problem som vi äger gemensamt och som vi tillsammans måste ta ansvar för. Det är inte på något sätt enbart tjejernas problem, och det är inte heller bara de våldsamma killarnas problem.

På vilket sätt menar du att det är allas ansvar?

– Om vi tittar på sexuellt våld mot kvinnor är det helt klart ett manligt problem. Det beror helt och hållet på männen och inte på kvinnorna. Att lägga över det på kvinnorna, eller på enbart en del av männen, är att göra det enkelt för sig.

Hur försöker du påverka i den här frågan, och hur kan vi andra, som inte är artister påverka?

– I min roll som artist valde jag att göra en fortsättning på Fatta-låten, men då ur ett manligt perspektiv. Därför skrev jag låten ”Det börjar med mig”. Om man kan börja med att se mäns våld mot kvinnor som ett gemensamt problem, och om man kan börja prata om det med sina barn i tidig ålder, då är jag övertygad om att man kan vara med och påverka.

Men du påverkar inte bara från scenen, eller hur?

– Nej, absolut inte. Jag pratar om mäns våld mot kvinnor på mina spelningar, men jag har också suttit i panelsamtal och pratat om det här. Och vi har planer på att dra ut i skolorna och ha en dialog med eleverna där vi bland annat kommer att diskutera samtycke, det vill säga vikten av att båda samtycker innan man har sex. Vi i Fatta-projektet försöker även påverka lagstiftningen här. Det är enormt viktigt!

Läs mer på: www.fatta.nu

Senaste artiklarna