Äventyr Cykling

Hon cyklar jorden runt på 1 000 dagar

I början av mars gav sig 23-åriga Fredrika Ek, scoutledare i Mariebergs scoutkår, av från Sundsvall för att cykla jorden runt. Under 1 000 dagar ska hon korsa 45 länder på fem kontinenter och samtidigt samla in pengar till Action Aid.

Fredrika, varför gör du det här?

– Jag gillar äventyr och har alltid varit en kombo av sportdåre och friluftsmänniska. Förutom mötet med människor är det naturupplevelserna jag ser fram emot mest.

Hur har du tränat?

Mindre än man kan tro, fast jag är väldigt aktiv av mig till vardags och har tränat mycket skadeförebyggande. Det kändes speciellt viktigt eftersom jag inte är cyklist i grunden. Cykling kan slita på knäna. Därför gäller det att använda rätt teknik och cykla på låga växlar hela tiden så det blir många tramptag istället för tunga tramptag.

Hur kommer du att leva under den närmsta tiden?

– Eftersom jag är borta så länge lever jag billigt, budgeten är cirka 1 000 kronor i veckan. Ibland kommer jag att behöva ta in på vandrarhem eller hotell, men jag räknar med cirka 50 procent tältnätter och en del couchsurfing.

Du samlar också in pengar till Action Aid, berätta!

– Action Aid är en organisation som jobbar för mänsklig orättvisa och mot fattigdom, med fokus på kvinnor och flickor. Det är min hjärtefråga. Från början hade jag inga tankar på att samla in pengar till välgörenhet, men när jag märkte att många var intresserade av min resa kändes det naturligt.

Har du gjort långa cykelresor förr?

– Under 2013 korsade jag Europa på cykel. Det var min första stora tur. Då cyklade jag och en kompis i tre månader, 400 mil.

Vad har du för cykel?

– En touringcykel med stålram av märket Surley. Den är gjord för att hålla och inget man vinner en cykeltävling på. Men den kan ta mycket vikt, funkar under dåliga förhållanden och det är lätt att byta delar på den.

Vad gör du när du inte cyklar?

– Jag slutade jobba en månad innan jag gav mig iväg. Men året innan arbetade jag väldigt mycket för att få ihop pengar till resan, både som tennislärare och med att driva upp granar och tallar på en plantskola.

Vilken del av resan ser du mest fram emot?

– Centralasien, och framför allt Kirgizistan. Det finns möjlighet till väldigt häftig bergscykling där.

Följ Fredrika på: Thebikeramble.com