Marocko bjöd på svettig cykling.

Bergen vid Algeciras i Andalusien var en höjdpunkt.

Med nyfunna vänner vid sanddynerna utanför Merzouga i Marocko.

Jackiie kravlar upp efter en strapats under Paris gator.

Äventyr Cykling

Jackiie korsade kontinenten på cykel

Frihetskänsla och spontanitet är vad som driver Jackiie Samuelsson. Förra året bestämde han sig för att cykla till Japan. Det blev inte riktigt som han tänkt, men väl ett oförglömligt äventyr.

Det är i början av oktober 2014. 24-åriga Jackiie Samuelsson ligger i sitt tält vid en väg någonstans i norra Spanien. Han har varit ute och cyklat i fem månader och korsat hela Europa. Han är ledsen, ensam och har tappat motivationen. Vad ska han göra nu?

Vi backar till 1 juni, när Jackiie lämnar hemmet i Västerås för att cykla till Japan. Rutten ska gå via Amsterdam, Barcelona, Iran och Kazakstan. Sista biten ska han ta båt, Japan är trots allt en ö.

– Jag har alltid cyklat mycket och alltid velat besöka Japan. Dessutom hade jag hoppat av utbildningen till civilingenjör och jobbade på en industri, så det fanns inget som hindrade mig, säger Jackiie.

Äventyret börjar sisådär. Ivrig att komma iväg tar han i för mycket, och fjärde dagen ligger han bokstavligt talat och spyr av utmattning. Sedan går det bättre. Efter ett besök på ett scoutläger i Skåne fortsätter han ner genom Danmark, Tyskland, Holland och Belgien. Budgeten för resan är bara 100 kronor per dag, så han lagar mat på stormköket och sover i tält. Visserligen finns det ingen allemansrätt utanför Sverige, men de flesta är schysta när han frågar om lov.

– Jag tältade mycket på bensinstationer. Men konstigaste stället var bakom en däckbytarverkstad. Ägaren byggde upp ett vindskydd av traktordäck runt tältet och lät mig låna dusch och toalett, säger Jackiie.

På Jackiies blogg finns det massor av exempel på hur människor spontant hjälper honom med både mat och sovplats och det har inte varit en nackdel att han är scout. Han hittar också många gratis boenden på internet, på sajter som Couchsurfing.com och Warmshowers.com.

– Jag brukade stanna framåt eftermiddagen och skicka ut förfrågningar till folk i närheten. Det funkade oftast bra.

”Jag drivs av friheten och äventyret. Av allt jag får se, och att inte behöva planera.”

I mitten av juli når han Paris, där han stannar i två veckor. Höjdpunkten blir katakomberna, tunnelsystemet under staden. Men inte på det vanliga turistsättet, utan genom så kallad ”urban exploration”.

– Jag mötte upp en kompis halv ett på natten som varit där nere förr. Han lyfte på ett brunnslock i gatan, och tillsammans med fem andra klättrade vi ner för en stege. Sedan gick vi runt i katakomberna hela natten, picknickade och dansade. Halv åtta nästa morgon klev vi upp genom ett brunnslock fem kilometer bort. Det var otroligt häftigt, berättar Jackiie.

Från början var planen att fortsätta till Andorra, ett litet furstendöme i bergen på gränsen mellan Frankrike och Spanien. Men så kommer Jackiie att tänka på stränderna i Normandie på franska Atlantkusten, och cyklar dit i stället. Sådana spontana avstickare präglar hela resan.

– Jag drivs av friheten och äventyret. Av allt jag får se, och att inte behöva planera, utan göra vad jag vill från dag till dag, säger Jackiie.

I Normandie besöker han Omaha beach, där de allierade gick iland på ”Dagen D” 6 juni 1944 och markerade början till slutet på andra världskriget. Och medeltidsstaden Mont-Saint-Michel, som ligger på en ö och bara kan nås när tidvattnet dragit sig tillbaka.

Resan fortsätter sedan söderut, och i slutet av augusti når han Andorras 2 048 meter höga topp, där han träffar två cyklande tyskar i sin egen ålder som han gör sällskap med till Barcelona. Här stannar han i två veckor innan han fortsätter ner till Gibraltar. Men nu börjar motivationen tryta.

– Japan började kännas som ett tomt mål, och resan mest som ett tidsfördriv, berättar Jackiie.

Från Gibraltar tar han båten till Ceuta, en spansk del av Nordafrika, och passerar gränsen till Marocko. Humöret stiger igen. Jackiie fascineras av naturen, arkitekturen, kulturen och människorna, och går på ökensafari i Sahara. Men någonstans i östra Marocko får han nog. Han tar bussen till Agadir på västsidan, och flyger tillbaka till Sverige. Cykeln får följa med som specialbagage, inslagen i tejp och plastpåsar. Den 30 november landar han på Arlanda och trampar hem till Västerås. Då har han varit ute i ett halvår och cyklat 7 002 kilometer.

– Jag ångrar inte att jag åkte hem. Jag kände mig färdig och hade redan åstadkommit väldigt mycket, och jag gjorde ju inte resan för någon annans skull än min egen. För mig är det viktigt att lyssna på vad kroppen och sinnet säger, säger Jackiie.

Nu jobbar han i ett fryslager på Ica, pluggar it på distans, och planerar för nästa cykeläventyr, som blir någon gång 2016.

– En dag kommer jag kanske att ha ett vanligt jobb. Men fram till dess vill jag vara fri och göra som jag vill

Mer om resan: Gonebiking.se