Inspiration Omtanke

Konsten att vara en bra kompis

Nej. Ensam är inte stark. Det vet den som är med i en scoutpatrull. Därför är det extra viktigt att ta hand om varandra. Börja lovebomba och bli en bra kompis helt enkelt.

Visste du att du är gjord för att ha människor omkring dig? Och även om vi mår bra av att vara för oss själva ibland, trivs de flesta av oss i sällskap av människor vi tycker om och känner oss trygga med.

– Människan är en social varelse som behöver närhet, konstaterar Kristina Taylor, skolpsykolog, leg psykolog och ordförande i Sveriges Psykologförbunds etikråd.

Ändå är det vanligt att vi ibland känner oss utanför. Det beror bland annat på i vilket sällskap vi befinner oss, men också på hur vi mår i övrigt.

– Om man ser att någon i gruppen är utanför kan man försöka bjuda in den personen. Fråga om hen vill vara med och säg hej när den personen kommer in i rummet, säger Kristina Taylor.

Samtidigt är det inte alltid helt lätt att hjälpa en kamrat att komma in i gruppen. Kanske har kompisen någon egenskap som gör att du tycker att det är lite jobbigt att hen är med. Eller kanske beter sig kompisen på ett oschyst sätt ibland. Då kan det vara till stor hjälp att prata med någon vuxen.

– Prata med någon du litar på. Säg att det känns problematiskt, eftersom du ser att kompisen är utanför. Din scoutledare vet förmodligen hur man kan hjälpa till, säger Kristina Taylor.

”Att hjälpa den som är utanför brukar kännas skönt.”

Ibland kan det hjälpa att prata om hur man ska bete sig i en grupp för att alla ska må bra.

– Att hjälpa den som är utanför brukar kännas skönt. Det är skönt att känna att man gör någon nytta. Men samtidigt ska du komma ihåg att du inte ensam ska ansvara för att en kamrat är med i gemenskapen, säger Kristina Taylor.

Om man är en grupp som hänger ihop under en längre period är det en sak som är säker – det kommer att bli tjafs då och då.

– Alla grupper genomgår faser då det kan kännas mer eller mindre jobbigt. Kan man prata öppet om känslan brukar det till och med medföra att gruppen sammansvetsas när man kommit ur den stökiga perioden, säger Kristina Taylor

Sanna Sundell är ideell ordförande i Scouternas nationella utbildningsgrupp. Hon har tidigare lett kursen Värdebaserat ledarskap, och har klurat på hur man kan plocka fram det bästa ur varje person.

– Ibland tar vi varandra för givet. Det är synd, för det är viktigt att bygga upp en kultur där vi visar varandra uppskattning. Där finns det mycket kraft och energi att hämta, konstaterar hon.

– Att visa att man ser varandra och att ge varandra uppskattning fungerar både som bekräftelse och som uppmuntran. Feedback kan ses som en gåva som man ger en annan person för att glädja och förstärka, säger Sanna Sundell.

”Beröm och uppskattning får oss att växa som människor.”

Om du börjar lägga märke till alla bra saker som folk i omgivningen gör, och också kommenterar det, då kommer du snart att märka hur stämningen i gruppen förändras.

– Det är helt fantastiskt att se vad som händer! Folk blir tryggare, gladare och visar mer hänsyn. Beröm och uppskattning får oss att växa som människor, och förmågan att ge beröm sprider sig, säger Sanna Sundell.

Cina Staron, ledarskapsutvecklare på Scouterna, tror att vi i Sverige har en kultur som är ovan vid att ge välment feedback och bestämde sig därför för att skriva en bok, med både fakta och övningar som handlar om hur man blir bättre på att ge feedback.

– Boken är ”en ursäkt” för att be om feedback från exempelvis klasskompisar eller kompisar. Poängen är att personer ska få chansen att prata om feedback med varandra, säger Cina Staron.

Negativ feedback kan vara nödvändig om man märker att en person beter sig på ett sätt som påverkar andra negativt, eller om du själv märker att du blir påverkad på ett negativt sätt av någons beteende.

– Ge den negativa feedbacken mellan fyra ögon. Och påminn dig själv om att även den har ett syfte, att den ska hjälpa personen. Försök vara så tydlig och konkret som möjligt. Ge gärna exempel på olika situationer. Kanske kan du säga: ”När du sa så där blev jag ledsen. Hur upplevde du det? Vad menade du?” Du kan också tipsa om hur personen kan göra i framtiden i den typen av situationer.

Precis som Kristina Taylor är Cina Staron övertygad om att det inte är farligt med konflikter i en grupp eller mellan två personer.

– Så länge man pratar om det och försöker reda ut det, är chansen stor att konflikten går att lösa.