Inspiration Handlingskraft

Linus livslånga hajk

I vildmarken trivs Linus Gunnarsson bäst. Och i samhällsdebatten. Kärleken till naturen och det politiska engagemanget har han fått med sig från Scouterna. I dag bor den unge skåningen i Kiruna och tar strid för både miljön och för allas rätt att vara sanna mot sig själva.

– Scouterna i Sverige har en stark inriktning på friluftsliv. Det har bidragit till min utveckling och mitt politiska engagemang, säger Linus Gunnarsson som har slagit in på en väg av livslångt hajkande. Just nu pluggar han till naturguide vid Umeå universitet, en utbildning som ges i Kiruna och Örnsköldsvik.

– I Kiruna ingår också fjällkunskap och fjällvana. Det handlar om att på bästa och säkraste sätt få folk att färdas i naturen. Med eller utan guide, förklarar han.

Utöver naturintresset hörs Linus också ofta i samhällsdebatten. Som språkrör för Grön Ungdom i Norrbotten under supervalåret 2014 la Linus mycket kraft på att föra fram hbtq-frågor:

– Jag glömmer aldrig den känslan jag hade innan jag vågade komma ut. Jag var inte ärlig mot mig själv och kunde därför inte vara det mot andra. Jag var ofri, och det var fantastiskt att få komma ut. Jag vill att alla andra ska få uppleva samma frihetskänsla som jag. Min största drivkraft är att alla ska ha rätt att få vara sig själva.

”Alla ska ha rätt att vara sig själva.”

För honom var det betydelsefullt att som ung hbtq-person ha ett sammanhang som det Scouterna erbjuder, med stark gemenskap och goda utvecklingsmöjligheter.

– Scouterna har varit en trygg plats för mig. Det är en öppen och fin organisation där jag känner att jag kan vara mig själv.

I sommar väntar ett stort äventyr när han åker till världsscoutjamboreen i Japan för att arbeta som volontär.

– Min patrull kommer att bestiga Japans högsta berg, Mount Fuji. Vi åker till Tokyo den 18 juli, fem dagar innan huvudlägret börjar, och vi får tid för aktiviteter både före och efter lägret.

– Som funktionär vill jag helst få välkomna besökare till lägret. Det är det jag gör bäst: att hjälpa människor att få ut mesta möjliga av den plats de befinner sig på.

3 tips till att göra skillnad:

Tipsa oss!
Är du eller känner du till någon spännande scout som du tycker att vi ska skriva
om? Berätta kort om personen och mejla tipset till: redaktionen@scout.se