Inspiration Cykling

Kåren som cyklar överallt

Näsums Scoutkår har ingen lokal. Istället cyklar de iväg på olika aktiviteter.

Det är en solig lördag i april. På en cykelväg strax utanför Näsum kommer ett trettiotal barn, iförda numrerade reflexvästar, cyklandes i rad. Strax före och efter trampar scoutledarna Karin, Mimmi, Carita och Ann-Sofie tillsammans med några föräldrar. Det är den nystartade spåraravdelningen vid Näsums scoutkår, i den ingår även barn som är yngre än åtta år. Verksamheten är inne på tredje terminen, men byn är liten och kåren likaså. Därför har de inte satsat på en egen lokal, utan cyklar istället ut på olika aktiviteter.

– Barnen tycker att det är väldigt roligt, och en del föräldrar har också hakat på, säger kårordförande Christel Widell.

Utflykterna brukar vara i tre timmar och börjar vid parkeringsplatsen utanför Näsums skola. Härifrån tar sig gruppen ut i naturen till en plats där de har aktiviteter och äter. Sedan cyklar de hem tillsammans igen. Kåren cyklar mellan mars och november, så länge det inte är is på vägarna, och om det regnar åker regnkläderna på.

– Det är bra att barnen lär sig att det inte finns något dåligt väder, det är bara att klä sig därefter. Ska man åka på ett läger och det ösregnar ställs det ju inte in, säger Christel Widell.

Resten av året hyr kåren olika lokaler för träffarna, som sker en gång i månaden. Det finns också ett permanent vindskydd i skogen som används ibland. Kåren ser nästan bara fördelar med att inte ha en scoutstuga.

– Den enda nackdelen är att kårens styrelsemedlemmar måste ha allt material som krävs för scoutverksamheten hemma hos sig. Men överlag är alla nöjda, säger Christel Widell.

Tips!
Kåren KFUM Scout Ljungkile är alltid utomhus, läs mer om dem HÄR!