I besättningen finns medlemmar från Askims och Torslandas scoutkårer.

Nästan hela besättningen slås ut av den kraftiga sjögången efter en stunds seglande.

Efter frukosten passar de som inte har vakt på att njuta av den lugna skärgården.

På kvällen väntas det grillat för besättningen på de sju båtarna.

Äventyr sjöscouting

Sjöscouter i 12 timmars segling

Isande vindar och rullande vågor, nattnavigation och trasiga segel. Sjöscouterna från Torslanda och Askim mötte naturens hårdaste element i en tolv timmar lång segling på öppet hav.

Det är morgon i Marstrand. I gästhamnen, som på somrarna är fullpackad med båtar, ligger Lucky Winny och guppar ensam i mörkret. Klockan är kring sex på morgonen och i skeppets kojplatser börjar sjöscouterna från Torslanda och Askim vakna till liv. Än så länge ligger vattnet lugnt. I luften är det nollgradigt, och väderleksrapporterna talar om en relativt lugn dag på sjön, perfekta förutsättningar för dagens tävling ”12-timmars” med andra ord.

När klockan slagit 06.30 har sovplatser blivit sittplatser. Det kokas kaffe och gröt, juice och smör ställs på bordet. Äventyrarscouten Oscar Kristiansen, 13 år, som har varit med på Lucky Winny en handfull gånger, är i färd med att äta frukost. På sig har han halv seglarmundering.

– När man seglar på sommaren slipper man alla kläder, och blir det för varmt kan man bara hoppa i, säger Oscar.

Axel Lundström, 13 år, berättar hur de under fjolårets segling till sommarlägret på Randøya, Norge, låg i en badring med ett rep efter båten.

– Nu på vintern är det viktigaste att inte trilla i, och att hålla sig borta från vattnet.

Kapten Alf Olsvik, som tillsammans med scoutledaren Ina Olsvik äger den 13 meter långa segelbåten Lucky Winny, sitter båda hoppackade med den tio man starka besättningen kring frukostbordet.

– Går någon överbord när det är mörkt och kallt har man inte mer än tio sekunder på att agera, efter det kan man inte räkna med att hitta personen, säger Alf Olsvik.

Ina Olsvik har varit sjöscout i 46 år. Hon har seglat både på Atlanten och Medelhavet och vet vad som krävs av en sjöscout.

– Scouting är scouting, men på sjön är det viktigare med knopar. Det är en fråga om överlevnad. I ett kritiskt läge måste man kunna slå rätt knop snabbt, säger hon.

”Det oväntade vädret gör att man snart kan räkna till sju sjösjuka sjöscouter på sjön”

Hon berättar också om lärandet på seglingarna med sjöscouterna, att alla ska få vara med och lära sig allt vad som gäller på sjön, det vill säga learning by doing. Men det finns en sak som är speciellt ute till havs.

– Alla ska förstås bli goda ledare och kamrater, men på sjön är det extremt viktigt att utse en kapten och förstå innebörden av det. Man måste lära sig att kaptenen inte får ifrågasättas. Då kan det bli katastrof.

När frukosten har dukats av föreslår Alf Olsvik vilka punkter de ska segla till och någon minut före åtta kastar de loss från gästhamnen. Dagen är indelad i vaktpass och första passet tar Gustaf Aulin, Oscar och Ina. Både Gustaf och Oscar har varit med förut och vet att man på scoutseglingar får göra allt själva.

Gustaf går ned i sittbrunnen och ställer sig bakom rodret. Siktet ställer han in på fyren Hätteberget, 3,5 nautiska mil från startpunkten på Marstrand. Mot angöringsfyren går skutan för fulla segel, och för varje distansminut mot öppet hav börjar vågorna rulla allt starkare och större. Efter ett par minuter till ökar även vinden i styrka. När det förmodade 4-6 meter per sekund har blivit 12 lämnar Gustaf över rodret till kaptenen.

Det oväntade vädret gör att man snart kan räkna till sju sjösjuka sjöscouter på sjön.

Ina ropar ut till, den lite mer oerfarna, besättningen som ligger utslagen på akterdäck:

– Kolla mot horisonten, det hjälper mot sjösjukan!

Oscar ligger med en fender som ryggstöd och tittar ut mot horisonten. Trots att det är hans femte gång till havs med Lucky Winny är det första gången han är sjösjuk.

Den som är vid bäst mod är Alf.

– Han är en viking, han blir aldrig sjösjuk, säger Ina.

När schacklet till storseglet går sönder väljer Alf att bryta tävlingen och gå för motor in mot Hälsö.

– Vi hade förstås kunnat fortsätta men när vi seglar går säkerheten först, säger Ina.

Inne på Hälsö ligger hamnen i lä när Lucky Winny lägger till. Trots allt illamående har det varit en bra resa. Gemenskapen vinner över illamåendet.

– När man inte har så mycket plats på båten tränger man ihop sig. Närheten gör att man lär känna varandra mycket bättre än på mötena, säger Oscar.

Och hur det gick i tävlingen mot de sex andra segelbåtarna är inget att snacka om, alla vet väl att scouter inte tävlar.

Om 12-timmars

Tävlingen arrangeras av den lokala 24-timmarskommittén och hålls årligen, en på våren och en på hösten. Allt går ut på att ta så många utplacerade punkter på sjökortet som möjligt. Vid varje rundad punkt får man tillgodoräkna sig distansen från förra punkten. Längst distans efter 12 ­timmar, med målgång på Hälsö i Göteborgs skärgård, vinner. Det finns flera varianter av tävlingen, bland annat 24-timmars.

Läs mer på: www.24-timmars.nu