Emil skapar japanska smaker

Den 23:e världsscoutjamboreen i ordningen sker i Kirarahama med start i juli 2015 och många i Japan laddar för fullt. Oavsett om du ska dit eller inte finns det säkert utrymme för lite japanskt i magen.
 Vi tog ett snack med matkreatören Emil Skoog som tagit fram de japanska recepten till Scout nr 2 2015.

Varför tycker du att det är kul med mat?

Mat är ett sätt att uttrycka mig på. När jag träffar mina kompisar så umgås vi genom att käka tillsammans, och då är det jag som lagar maten. Jag triggas av utmaningar och läser matbloggar och går ut och äter för att lära mig mer och utvecklas.

Har du alltid lagat mat?

Det började nog när jag gick i trean och kokade makaroner för första gången och stekte ägg att ha på mackan. Båda mina föräldrar har ett starkt matintresse, så jag har jag nog alltid hållit till mycket i köket.

Vilken är din favoritmat?

Jag älskar central- och sydamerikansk mat. Framför allt mexikanska tacos ligger mig varmt om hjärtat. Och då menar jag riktiga tacos, inte med majs, gräddfil och riven ost.

Vad drömmer du om?

Jag vill fortsätta att bjuda människor jag älskar på min mat. Min dröm är att ha en liten restaurang, kanske ett litet hål-i-väggen-ställe eller en foodtruck. Där ska jag laga varierad mat, utifrån det som är i säsong. Det ska vara schysst stämning och bra mat helt enkelt.

Varför gillar du japansk mat?

Jag har aldrig varit i Japan, men jag älskar verkligen de fräscha japanska smakerna. Att göra det här matjobbet innebar att jag fick nörda ner mig, utvecklas och verkligen förstå mer om japansk matlagning. Learning by doing, helt enkelt.

Vilken är din japanska favoriträtt?

Potstickers, som är ett slags dumplings som är både stekta och ångade, är min paradrätt. Det receptet borde alla prova!

Vilket är ditt nybörjartips för att komma igång att börja laga japanskt?

Tro på dig själv och testa! Ta det lugnt och var inte orolig. Tänk inte att ”shit, dumplings låter skitsvårt!”, för det värsta som kan hända är att det går fel och då får man bara prova igen.

Vad har du för tips för matlagning utomhus?

Jag är en riktig friluftsmänniska! Ibland åker jag ut i vildmarken för att vandra och fiska. Har man bara med sig potatis och en riktigt bra kniv till fisken klarar man sig långt.

Namn: Emil Skoog
Ålder: 22 år
Bor: Enskede
Gör: Matkreatör. Lagar och fotograferar mat.
Scouterfarenhet: Tidigare aktiv i Enskede scoutkår
Favoritingredienser: Koriander, vitlök och ingefära.
Packar alltid: Mina två bästa köksknivar, varav den ena är japansk.
Brinner för: Ekologisk och närodlad mat.