Dashisoppa med tempura-räka

Japanska ingredienser

På spåret recept

Japanska smaker

Skapa jamboreekänsla i köket! I Scout 2 2015 bjöd vi på recept med japanska smaker. Här får du fler recept att utmana dig själv med i köket – laga en hel buffé för att fira att det i år är världsscoutjamboree i Japan.

Dashisoppa med tempura-räka

2 personer

Soppan

För räkorna

Att fritera i:

Gör så här:

Koka nudlarna enligt anvisningar på paketet.

Koka upp en liter vatten i en annan kastrull och blanda i dashipulver, mirin, sesamolja och soja. Finhacka vitlök, ingefära och chili. Strimla moroten och salladslöken. Lägg i vitlök, ingefäran, chilin, böngroddarna och moroten i kastrullen och låt sjuda i 5 minuter. Blanda sedan i pak choi och nudlarna och toppa med hackad salladslök.

Tempura till räkorna:

Värm upp rapsoljan till ca 180 grader. Skala räkorna men låt stjärtskalet sitta kvar. Sätt räkan på grillpinne. Doppa räkan först i mjöl, därefter uppvispat ägg och till sist panko. Fritera räkan i olja i ca två minuter, tills den är gyllenbrun.

Yakiniku

2 portioner

Marinad

Gör så här

Lägg köttet i frysen i en halvtimme. Blanda marinaden. Koka jasminriset enligt anvisningar på paketet. Ta ut köttet ur frysen och skär det och purjolöken i tunna skivor. Stek köttet i en het panna i rapsolja i två min. Ta stekpannan från värmen och häll över marinaden och purjolöken. Servera med jasminriset.

Matchaglass

Gör så här:

Smält glassen i en bunke. Blanda mjölken med matchapulvret tills den blir klumpfri. Blanda sedan ned den nu gröna mjölken i glassen under omrörning. Häll i frysfast form och ställ in i frysen.

Sashimi

4 portioner (som förrätt)

Marinad

wasabi

Gör så här:

Skär laxen i tunna skivor. Finhacka chilin och skär salladslöken i strimlor på längden. Garnera laxen med sesamfrön och vårlökssalladen. Servera med soja och wasabi.

Potsticker

Ca 25 dumplings.

Dip

Sallad

Dressing till sallad

Gör så här:
Låt de frysta dumplingsplattorna tina i kylen i ca 10 timmar. Strimla rättika och morot till salladen. Blanda dressingen citron, sesamolja, socker finhackad rödlök. Blanda soja och sweetchilisås till dipsås.

Finhacka fläskkarrén. Riv morot och vitkål i en bunke. Finriv ingefära och vitlök. Hacka koriander och blanda med de rivna grönsakerna, köttet och de flytande ingredienserna. Salta och peppra.

Ta en klick av fyllningen och lägg mitt på en degplatta. Doppa fingret i kallt vatten och fukta degkanterna. Vik degen över smeten och tryck ihop utan att luft stängs in i knytet. Sätt på stekpannan på hög värme och värm upp 2 msk rapsolja. Stek dumplingsknytena på ena sidan tills ytan är gyllenbrun och frasig. Slå sedan på 1 dl vatten och sätt på lock. Låt ånga i ca 2 min. Servera genast tillsammans med dipsås, sallad och dressing.