Aktuellt scoutshop

Scoutskjortan är ett av världens renaste plagg

I Scout nr 2 2015 kan du läsa om Another Textile Company, textilföretaget som producerar scoutskjortan. Här möter du grundaren Fredrik vars drivkraft är att framställa kläder som är både miljövänliga och snygga. Se honom berätta om scoutskjortan som kan vara ett av de renaste textilplaggen i hela världen.

– Det har hänt mycket inom ekologisk bomullsproduktion. Nu kan man odla ekologisk bomull så att den har bättre fiberegenskaper än den konventionella. Vi sänker våra marginaler för att undvika konventionellt odlad bomull, berättar Fredrik Strand, grundare av Another Textile Company.

Ekologisk bomull får växa långsammare än traditionell bomull. Det ger långa, jämna fibrer och en mer slitstark textil. Den odlas helt utan användning av vare sig kemiska bekämpningsmedel, konstgödsel eller avlövningsmedel. Jorden den odlas i har brukats utan dessa kemikalier sedan minst tre år tillbaka.

”Jag vill göra kläder som folk är stolta över att ha på sig.”

Produktionstransporterna för Scouternas kläder är klimatkompenserade, kragståndet och alla andra förpackningsdetaljer i plast är bortplockade och skjortan levereras i en påse som är gjord av bomullsspill.

Fredrik går igång på att utveckla det som ännu inte är upptäckt. När han tror på något, så genomför han det. Som knapparna i scoutskjortan.

– De där polysterknapparna retade mig, säger Fredrik som triggades av utmaningen att hitta en miljövänlig knapp. Till slut hittade han en leverantör i Italien som kunde producera knappar av miljövänlig bomullscellulosa.

Another Textile Company samarbetar idag med en fabrik i Indien som är världsledande inom hållbar textilproduktion. Hela processen görs inom samma företag. Från det att bomullen köps in, bearbetas, spinns till tråd, vävs eller stickas till tyg, till att plaggen sys, trycks eller broderas och skickas till Sverige. Spinneriet som är igång 24 timmar om dygnet drivs till 100 procent av vindkraft. I fabriken jobbar 1380 personer, åtta timmar per dag och de serveras lunch. För den som vill går det att åka buss till och från jobbet med fabrikens bussar.

”Jag är övertygad om att hållbara textilier är framtiden.”

För Fredrik och företaget är det viktigt att vara delaktiga i att utveckla byarna där odlarna lever.

– På Another Textile Company prognosticerar våra inköp och köper in för tio år framåt. Det kostar oss inget mer, vi går bara in och garanterar att bomullsodlare får en långsiktighet. På så sätt kan de vidareutveckla jordbruket. Det kommer att återspeglas även i samhället, för vi har helt klart ett åtagande utöver bomullen, att bygga upp samhället och byarna. Vi bidrar till exempel med datorer, åtkomst till internet och skolskjuts till barn i två byar.

Fredrik är hoppfull över att konsumenter idag och i kommande generationer är väldigt intresserade och medvetna.

– Mode har länge inte velat förknippas med ekologiskt. Men det finns ingen anledning att inte satsa på ekologiska kläder. Jag vill göra kläder som folk är stolta över att ha på sig. Jag är övertygad om att hållbara textilier är framtiden, säger Fredrik.

Namn: Fredrik Strand
Ålder: 42 år
Familj: Två barn, taxen Betty
Bor: Med skogen runt husknuten på Lidingö