Stämningen på topp bland scouterna i Södertälje.

OSS-scouterna hade förberett sig inför patriarkens besök.

David Mikhail är tidningens ungdomsredaktör och OSS-scout i Södertälje

Aktuellt Gemenskap

400 Södertäljescouter välkomnade syrisk-ortodoxa patriarken

400 scouter hade förberett välkomnandet minutiöst. På lördagsförmiddagen den 23:e maj var det dags, då skulle Patriark Mor Ignatius Afrem Karim komma till Geneta, Södertälje, för att välsigna Mor Afrems kyrkan. På plats togs han emot av 2000 personer med en både högljudd och färgsprakande tillställning.

Redan klockan kl.10 på lördagsmorgonen hade de 400 scouterna från OSS – ortodoxa scouter i Sverige – samlats för att organisera sig inför patriarkens ankomst. En patriark är den högsta ledaren över, i detta fall, den syrisk-ortodoxa kyrkan. OSS är en paraplyorganisation för åtta scoutkårer som gör att flera hundratals scouter kan samarbeta och nätverka vid tillfällen som dessa.

Av alla dessa scouter som befann sig på plats så kunde man hitta allt ifrån trummisar och trumpetare till flagg- och ordningshållare. Inför besöket gick det nästan ta på glädjen och också känna nervositeten, det hade ju planerats väldigt mycket. Musikanterna skulle vara samspelta, flagghållarna stå på rätt plats och vägarna skulle avspärras till följd av folkmassorna som uppstod.

Visst, jag är lite nervös, men jag tror det kommer att lyckas.

Issa Doham, 14-årig scout i St: Adays scoutkår i Enköping, var förväntansfull inför tillställningen.

– Vi kommer nog alla att uppfyllas med glädje och stolthet medan vi ser på när vår patriark ansluter till paradtåget fullt av musikanter, sångare och glada människor. Visst, jag är lite nervös, men jag tror det kommer att lyckas. Nu gäller det bara att han kommer, skämtade Issa Doham.

När patriarken väl anlände hördes stora applåder, jubel, musik och kyrkoklockornas traditionella slag. Det var ju ingen vanlig dag, självaste patriarken hade ju kommit. När han hade kommit in i kyrkan så höll han och ett fåtal biskopar några kortare tal innan han begav sig ut mot scenen där han skulle hålla en föreläsning.

Det känns jättekul att alla scouter från olika kårer hjälper varandra hand i hand mot samma mål.

– Hittills har det gått väldigt bra, ordningen i allt ifrån paraden till kyrkan har varit bra och allt går som det ska, det känns jättekul att alla scouter från olika kårer hjälper varandra hand i hand mot samma mål. Dessutom skiner ju solen också, sa Vebronia Moussa, 13-årig scout från St: Minas scoutkår i Södertälje.

Tillställningen började sedan nå sitt slut och patriarken åkte tillbaka till sitt hotell. Väl i efterhand så kunde man verkligen känna glädjen flöda och se på hur alla scouter, poliser och organisatörer såg nöjda ut. Det hade blivit en lyckad tillställning.

– Vi från polisen är väldigt imponerande och nöjda över hur scouterna skött allting, deras struktur i allt ifrån paraden till intåget i kyrkan underlättade även vårt arbete. Det blev ett lyckat besök. Lita på fler samarbeten i framtiden, sa Niklas Ångström från Södertäljepolisen.