Prylar Comcards

”Att spela kort är ett internationellt språk”

Ola Eriksson, 33, är entreprenören bakom den helt vanliga, ovanliga kortleken Comcards. Vi tog ett snack med honom språk, resor och spel.

Vem är du?
– Jag är Ola. Jag är en person som älskar att resa och träffa nytt folk och möten med andra människor är något som driver mig. Jag har också ägnat en stor del av mitt liv åt att ta fram olika produkter och Comcards är mitt första hjärtebarn.

Vad är Comcards?
– Att spela kort är ett internationellt språk, alla kan spela och leka och tanken med Comcards är att det ska fungera som en isbrytare på resan. Rent fysiskt är det en kortlek med 52 olika fraser på två språk med matchande illustrationer. Idén är att göra kommunikationen mellan människor från olika länder enklare. Med Comcards kan man leka sig fram på ett helt annat sätt än med en klassisk språkparlör till exempel. Den första Comcards-kortleken släpptes 2009. I dag finns den översatt till fem olika språk. De engelska och spanska varianterna är de mest populära.

”Idén är att göra kommunikationen mellan människor från olika länder enklare”

Hur kom du på idén?
– Den uppstod på ett försenat tåg mellan Bangkok och Vientiane. Jag och en kompis satt och spelade kort för att fördriva tiden när ett par thailändare tog kontakt. De kunde ingen engelska så vi kunde inte prata med varandra, men alla kan spela kort! Det var så idén med att addera fraser på korten uppstod.

Varför är det viktigt att kunna kommunicera på olika språk?
– Personligen har jag haft svårt att lära mig nya språk, men att kunna kommunicera hjälper ju oerhört mycket när det kommer till kultur- eller erfarenhetsutväxling med personer från andra länder. Och det bli skittrist utan sådana upplevelser. Det krävs att vi förstår varandra, hur ska vi annars kunna lära oss varandra?

Vad har du för erfarenhet av Scouterna?
– Jag är uppväxt i Örebro och gick i Filadelfiakyrkans scouter tills jag var 14 år. Det finns bara bra saker att säga om det. Genom scouterna fick jag en god relation till naturen vilket jag tror är väldigt sunt. Numera bor jag mitt i stan, men tack vare vindskydds-, vandrings- och tältutflykter under min barndom har jag en avslappnad relation till naturen i dag. Har man inte det med sig kan naturen bli skrämmande och det är så synd, för att vara ute är ett så bra sätt att få ny energi.