Fannie Vestermark är frigan, scout och miljöaktivist.

"Det är en politisk handling på individnivå, men genom att prata om det öppnar jag för en diskussion kring konsumtion och hållbarhet i stort"

"Vi har helt förlorat greppet om mat och dess värde"

"Jag gör det här för uppmärksamma ett problem"

"Jag är inte vegan, jag är frigan, vilket innebär att jag äter dumpstrade mejeri- och äggprodukter"

"Jag äter inte kött, men tar det gärna till vår katt. Hen mår gott och äter i princip bara ekologisk köttfärs"

"Jag ser det som ett större brott att missbruka mat på det sättet som butikerna gör"

Aktuellt Dumpster diving

Hon äter sopor – för miljöns skull

3 juli, 2015

Över en miljon ton mat åker rätt ner i soporna varje år – bara i Sverige. Enligt Naturvårdsverket ökar matsvinnet med tre till fyra procent per år och mycket av det som slängs är fullt ätbart. Fannie Vestermark, 26, är en av dem som fått nog.

Vem är du?
– Jag är en helt vanlig liten tjej som bor i Stockholm i en lägenhet tillsammans med min icke bio-familj. Jag är också utbildad nutritionist och ägnar en stor del av min fritid åt Roller Derby.

Du sysslar också med ”dumpster diving”, vad är det?
– Det är kort och gott när man öppnar soptunnor eller containrar och letar efter och tar hem användbara saker – oftast mat, men det kan också vara prylar som möbler, ja, egentligen allt som säljs i butiker. Jag började med det för ungefär tre år sedan. Jag hade kompisar som höll på med det och tyckte att det lät intressant och ville följa med. Det är förvånande mycket fräscha saker som slängs. Det är inte sopor, det är faktiskt mat.

”Jag gör det här för uppmärksamma ett problem”

Varför har du valt att göra det?
– Jag tycker helt enkelt att det känns onödigt att gå och köpa mat, när det ändå slängs så mycket. Vår matproduktion innebär en väldigt stor belastning på miljön. Svinnet visar också på att vi helt har förlorat greppet om mat och dess värde. Jag gör det här för uppmärksamma ett problem. Det är också därför jag väljer att prata om det. Mitt handlade förändrar ingenting på ett större plan eftersom det är en politisk handling på individnivå, men genom att prata om det öppnar jag för en diskussion kring konsumtion och hållbarhet i stort.

Vilka grejer hittar du i containrarna?
– Det man hittar mest av är färska grönsaker, ägg och kött. Men jag har hittat allt från folköl till cashewnötter, chips, kaffe och plantor. Under vinterhalvåret slängs det också ofantliga mängder tulpaner, så vi har i princip alltid färska blommor hemma.

”Vi har helt förlorat greppet om mat och dess värde”

Hittar du allt du behöver i containrarna?
– Jag hade kunnat leva på det jag hittar, men jag har valt att inte äta kött och därför vill jag inte begränsa mig till att bara äta det jag hittar. Jag köper det jag vill ha och som sällan finns i containrarna, exempelvis havremjölk, ris och torrvaror. När torrvaror slängs är det oftast på grund av att förpackningarna har gått sönder. Det blir inte fräscht.

Finns det något som du aldrig tar ur containrarna?
– Jag äter ju inte kött själv, men jag tar det gärna till vår katt. Hen mår gott och äter i princip bara ekologisk köttfärs. Mjölk brukar jag inte ta och det beror mest på att jag inte gillar laktossmaken. Jag är inte vegan, jag är frigan, vilket innebär att jag äter dumpstrade mejeri- och äggprodukter, alltså typ choklad och kakor.

Hur ställer du dig till att det är olagligt?
– Jag ser det som ett större brott att missbruka mat på det sättet som butikerna gör.

Om man vill göra något för att motverka att mat slängs, utan att trotsa lagen, vad rekommenderar du då?
– Det absolut bästa sättet att påverka är att se över sin egen konsumtion och sluta slänga. När du häller ut en kopp kaffe tänker du sällan på att du samtidigt häller ut omkring 100 liter vatten som gått åt för att producera kaffet till den där koppen. Varje slängd sak har stor miljöpåverkan, även om det ser lite ut. Vi köper alltid hem mer än vi behöver.

– Om du vet att du ska baka gräddtårta samma dag som du handlar grädde kan du också tänka på att inte leta efter den nyaste och fräschaste grädden, välj istället den med kortast hållbarhetsdatum i hyllan.

”När du häller ut en kopp kaffe, häller du i själva verket ut 100 liter vatten”

– Den andra saken som har mest klimatpåverkan när det kommer till vår livsmedelskonsumtion är hur du fraktar dig själv till och från butiken. Skit i om mjölken har åkt båt eller lastbil, så länge du cyklar, går eller åker kommunalt till affären hjälper du miljön på traven. De korta resorna har nämligen störst miljöpåverkan. Vissa måste ju dock åka bil, men då kan man se till att istället planera sina köp. Åk en gång i veckan istället för tio gånger.

Vad är din erfarenhet av Scouterna?
– Jag har varit scout hela mitt liv. Min mormor var med och startade Nordmalings sjöscoutkår och mina föräldrar träffades genom Scouterna. Så ja, jag har scouting i blodet. Men jag tror inte att mitt miljöintresse kommer från Scouterna, det har liksom alltid funnits där.

Senaste artiklarna