Det finns många guldkorn att besöka längs vägen till sommarstugan eller scoutlägret.

Prylar Boktips

”Nu är det slut på tråkiga rastplatser!”

Det är snart dags för semester och som för de flesta andra är mina semesterplaner vaga. Jag vet att vi ska åka till sommarstugan i Värmland, drömmer om en fjälltur i Jämtland och så ska vi så klart hinna med en tur till Halmstad. Med fasa inser jag att det kommer att bli många mil i bil med en familj som verkligen inte tycker om att sitta still.

För att vara riktigt ärlig är det min man som blir rastlös efter någon timme i bilen. Han skyller på att barnen behöver sträcka på benen och allt som oftast slutar det med att vi stannar på en tråkig rastplats längs vägen. Ofta går vi sporadiskt fram och tillbaka på en dammig skogsväg och efter lite kaffe och några torra bullar sitter vi snart i bilen igen. En dyrbar timme har gått och rasten gav oss inga bestående minnen.

Men nu är det slut på tråkiga rastplatser!

Efter att bläddrat och läst i boken ”Underbara Sverige” inser jag att det finns många guldkorn att besöka längs vägen till sommarstugan i Värmland. Jag upptäcker snabbt att gårdarna i Wadköping (Örebro), naturreservatet i Ånnaboda, Tysslinge fågelsjö samt Nobelmuseet i Karlskoga blir perfekta ställen att pausa på i sommar!

Boken är indelad efter landskap och i början av varje kapitel beskrivs landskapens karaktär och vad som är speciellt för just det landskapet. Det kan t.ex. handla om hur naturen ser ut, vilka naturtillgångar som finns eller om landskapet kan kopplas till någon litterär person eller historisk händelse.

På en karta kan du på ett överskådligt sätt se vilka sevärdheter som rekommenderas i området.

Varje sevärdhet har ett nummer så du kan enkelt bläddra fram i boken och läsa mer om den sevärdhet som ligger längs den väg du färdas på. Sevärdheterna beskrivs mer ingående och enkla symboler talar om ifall du behöver betala inträde, om det finns utställning, restaurang eller möjlighet att äta medhavd matsäck. Du kan också se om sevärdheten passar för barn.

Till varje landskapsdel i boken finns också förslag på vandrings- eller cykelturer du kan göra ifall du vill ha lite längre stopp. Det finns också tips på rundturer du kan göra med bilen samt vad som finns att se längs vägen.

I boken finns totalt 250 sevärdheter från Ystad till Kiruna.

Boken passar både dig som söker nya naturområden att ströva i, och dig som är kultur- och historieintresserad. De största museerna är inte medtagna eftersom de redan är välkända och omtalade.

Tanken är att boken ska få dig att upptäcka de lite mindre och mer udda museerna.

Genom att bläddra i boken får du mängder av inspiration på vad du kan göra på din semester och var du ska stanna under din färd för att både sträcka på benen och få ett härligt minne från din resa! Jag har redan lagt boken i bilens handskfack och jag inser att för oss blir den ett perfekt komplement till vår målfokuserade GPS!

När Elisabeth Danefjäll inte är ute och åker på vägarna arbetar hon med vårt gemensamma scoutprogram.