Mellan utbildningspassen fick OSS-scouterna chansen att se och uppleva Paris.

Vad är väl ett besök i Paris om man inte rullar förbi Moulin Rouge?

Kyrkan med utsikt över hela Paris – Le Sacre Coeur.

Äventyr ledarutbildning

”Nu känner jag mig säker på min scoutledarkompetens”

I juni åkte 50 scouter från OSS scoutkårer till Jambville, Paris, för att utbilda sig till scoutledare. På plats fick de jobba med begrepp som inkludera, kommunicera, grupprocess, feedback och samarbete. Men det var inte bara föreläsningar och workshops för att bli scoutledare, de hann se både Louvren, Triumfbågen, Eiffeltornet och Disneyland.

Resan tog hela 30 timmar. De passerade Danmark, Tyskland, och var slutligen framme i Jambville och en av Frankrikes större Scoutförbund. Scouterna var trötta och hungriga efter resan men längtade trots sömnbristen till nästkommande dag med dess utmaningar.

– Vi såg fram emot det vi hade kommit hit för – att utvecklas under veckan, sa Nora Bashir, 22-årig scoutledare från St:Tomas scoutkår i Södertälje.

För under de nästkommande dagarna stod projektarbete, inkluderande ledarskap och grupprocess på schemat.

Passen gick bra och motivation var väldigt hög – alla ville utvecklas.

– Tempot är extremt, men det är så kul att det är det, nu när vi hamnat i en pushande miljö. Fortsätter det så här kommer alla deltagare här garanterat kunna bli ledare hemma i kårerna, sa Kristina Youssef kårordförande för St:Minas scoutkår.

De intensiva utbildningspassen varvades med vilodagar, då scouterna fick chansen att utforska Paris. OSS, Ortodoxa Scouter i Sverige, som var arrangörer för hela projektet, hade anordnat en heldag i staden med massor av besök. Först ut stod Triumfbågen med dess vackra avbildningar av franska revolutionen. Därefter begav de sig mot en utmattande runda i Louvren. Museet var gigantiskt, med allt från kejsare Napoleons frukostsked och egyptiernas gudasarkofager till Michelangelos Mona Lisa och Marie Antoinettes samling porslin.

– Oj vad stort det var. Vi varit där i nästan tre timmar men hann ändå bara se två av fem våningar, sa Dani Giorgos, en utmattad 17-årig scout från St:a Marias scoutkår i Tensta.

Och det var bara början på dagen. Scouterna tog bussen och hamnade i Notre Dame, den gigantiska katedralen som anses vara den katolska kyrkans skam. Där tillbringade de en tyst timme i kyrkan innan de fortsatte mot dagens höjdpunkt – Eiffeltornet. Hela 324 meter hög, och i kombination med dess spektakulära arkitektur utgör tornet nu ett minne alla scouter sent kommer att glömma.

Än hade dagen inte nått sitt slut. En sådan fin dag skulle ju ha ett lika fint avslut. Scouterna bilade förbi Moulin Rouge och Operan innan de till slut hamnade i en kyrka med utsikt över hela Paris – Le Sacre Coeur. Här tillbringade de en timme innan de promenerade runt på Paris gator och vrålade scoutsånger innan de trötta återvände till Jambville.

Passen var igång igen och stressdosen var tillbaka.

Nu stod kommunikation, projektarbete och annat skoj på schemat.

De tre dagarna passerade fort och utbildningen närmade sig sitt slut, men vad var ett besök i Paris utan en dag i Disneyland?

Scouterna delade upp sig i tre grupper och alla rusade i väg i jakt på korta köer i väntan på attraktionerna. De tillbringade två timmar i Disney Studios och fem timmar i Disneyland Parks.

– Det var jättekul och stämningen var magisk. Sagoslottet var precis lika fint som de i drömmarna, sa Athra Shamoun, en 20-årig scout i Mor Afrem Suryoyo scoutkår.

Utbildningen började nå sitt slut och nu återstod det sista passet för lägret – projektredovisningar. Alla grupper presenterade detaljerade idéer och förslag på olika projekt som de skulle genomföra, alltifrån hederliga hajker till ungdomscafé till alla upptäckare. Därefter delades diplom ut till alla deltagare.

– Utbildningen har varit helt sjukt bra, jag har lärt mig så mycket och nu åker jag hem som en ledare säker på min kompetens, sa Nora Bashir från St:Tomas scoutkår.