Kräftorna fångar du bäst på natten.

Fånga dina egna kräftor och ställ till med kräftskiva.

Inspiration kräftor

Fiska kräftor i Vättern

4 augusti, 2015

Mälarscouten Lars lämnade Mälaren och drog till Vättern för att fiska kräftor.

Visste du att du att du får fiska kräftor i Vättern under helgerna i v. 33 – 37, helt utan att ordna något tillstånd eller så? Det är superkul att fånga sina egna kräftor och ställa till med kräftskiva.

Kräftorna fångar du bäst på natten.

Lägg ut kräftburarna (max sex stycken per person) på kvällen och vittja dem på morgonen. För nattugglan så kan det läggas till att det går att vittja sina burar en gång mitt i natten också, för att få dubbel fångst.

Jag och min familj var ute en helg i slutet på augusti 2014. Vi hade tagit med oss vår båt, som i vanliga fall används i Stockholms skärgård, på trailer ner till Motala. Där sjösatte vi den i Sveriges näst största sjö Vättern.

Vår plan var att under fredag och lördag natt plocka upp så många kräftor vi bara kunde.

Vi var åtta personer, vilket betydde att vi fick använda 48 burar. Klockan 19.00 började det att skymma och det var dags för oss att ge oss av. Vi gav oss iväg ut i båten och med oss hade vi burar, linor, bojar, bete (fiskrens vi köpt från en fiskbutik). Efter ett tag hittade vi ett ställe som var minst 300 meter från land och därmed allmänt vatten med ett djup på ca 25 meter, vilket är ett bra djup för kräftor. Där la vi ut våra kräftburar med bete i. Sex burar per lina med en boj som vi skrivit dels bokstaven F för ”fritidsfiskare” samt namn och telefonnummer. Sen bar det av tillbaka till hamnen igen för att slå läger och äta kvällsmat.

Det fanns en bra äng i närheten av hamnen där vi slog upp våra tält och lagade en enkel måltid på stormkök.

Det var ett mysigt läger och spänd väntan till att vi skulle åka ut för att vittja burarna vid klockan 02.00.

Vi hade nämligen bestämt oss för att vittja burarna en gång mitt i natten och en gång på morgonen. Anledningen till att det är bäst att fiska på natten är för att det på dagen är ljust och då hittar kräftorna ut ur buren igen.

Klockan 02.00 var timman alltså slagen och vi begav oss ut med båten igen.

I mörkret letade vi efter bojarna med ficklampa.

Det var lika spännande varje gång att dra upp burarna för att se hur många kräftor som var däri. I vissa var det inga alls, dessa burar måste ha legat på helt fel ställe, medans andra var fulla till bristningsgränsen.

Under hela helgen drog vi upp säkert 1000 kräftor som kokta med dill är bland det godaste som finns!

För alla regler kring kräftfiske i Vättern kan du titta HÄR.

Senaste artiklarna