Västerås sjöscouter drar ut på fredagskvällen för fulla segel. Det blåser bra och seglingen är kul!

När vinden vänder måste man kolla att båtarna ligger tryggt vid bryggan.

Lägerbål i solnedgången är härligt, när man inte vet att det ska blåsa stormbyar dagen därpå...

Äventyr Segling

Seglingshajk i Mälarens skärgård

4 augusti, 2015

Solen skiner från en blå himmel och vinden fyller seglen när scouterna ger sig iväg. Det bådar gott inför seglingshajken som kommer att ge scouterna chansen att öva på riggning och segling i riktigt tufft väder.

Vi drar ut på fredagskvällen för fulla segel. Det blåser bra, seglingen är kul och några av de snabbare båtarna får cirkulera kring de som kommer efter. Det är en fin kväll och alla är på glatt hajkhumör. Vinden mojnar mot slutet av seglingen och några paddlar in båtarna sista biten. Båtarna görs i ordning och några av de äldre scouterna kör mat och packning upp till vår lägerstuga med hjälp av kårens lilla traktor. Sedan tältresning, kvällsfika och nattning.

På lördagen blir det segling för hela slanten!

Lördagen bjuder på det alla våra scouter längtat så efter – segling för hela slanten! Efter frukost bär det av till vår skyddade vik för det första seglingspasset. Vi övar riggning, segling samt ordning och reda på båtarna. Lunch lagar scouterna på stormkök i Kuröviken, en vegetarisk chiligryta som var mycket populär. Dock tajmade vi inte vädret så bra och regnet öste ner! Mätta och nöjda fortsatte seglingpass 2 i några timmar efter lunch.

Innan middag hade scouterna fri tid med spel, lek, bad, prat och umgänge. Några valde att hjälpa till med stugbestyr, gräsklippning och vedhuggning. Lagom till kvällens hamburgergrillning kom solen fram och vi njöt till fullo av god mat, sol och gött sällskap, till allas glädje helt utan mygg :)

Lägerbålet i solennedgången var en höjdare om än lite kort för utmanarna som fick lämna det roliga och springa ner till hamnen och kontrollera så att båtarna låg tryggt vid bryggan eftersom vinden vänt och tilltagit.

Det blåser så pass mycket att vi inte kommer att kunna segla hem våra jollar

Söndag och hemsegling. Vi märker redan på morgonen att vinden tilltagit under natten och bevakar väderprognoser flitigt under förmiddagen. När det är dags att segla hem blåser det fortfarande så pass mycket att vi inte kommer att kunna segla hem våra jollar. Vi gör om besättningar och väljer att lämna alla jollar kvar i viken. De yngsta scouterna får åka med större familjebåtar hem. De äldsta scouterna och ledarna tar kårens motorbåtar och stävar hemåt. När vi kommer ut på Ridöfjärden blåser det än mer och alla utom de två familjeföljebåtar med spårare väljer att vända tillbaka till Kuröviken.

Det blåste stormbyar!

Några av barnen i de två större familjebåtarna tyckte det var läskigt att segla i så hård vind, gropig sjö med vågor som slog mot båten och sjön som sköljde över taket. Det blåste ändå stormbyar! När spårarna väl var på land i Västerås var de glada och upplivade av den häftiga resan. Kvar på Ridön planerades det för hur resten av scouterna skulle komma hem då sista färjan från ön redan gått.

Vi liftar med rib-båt in till fastlandet

En resurs från styrelsen kommer till undsättning och kör med rib-båt in folk till fastlandet. Helt klart en hajk att minnas! Den bjöd på alla sorters vind och väder, där vi alla fick öva våra kunskaper.

Komiskt i det hela var att vinden dog totalt tills på tisdagen när utmanarna åkte ut för att segla hem flottan, de fick istället öva bogsering…

Senaste artiklarna