Urprungligen skrevs Systern från havet som en dockteaterföreställning.

Stina Wirsén har målat akvarellerna och Ulf Stark har skrivit den gripande berättelsen om Sirkka och Margareta.

Aktuellt bokrecension

Systern från havet

Hur pratar man med barn om vad som händer med människor på flykt? Och varför är de på flykt? Elisabeth Danefjäll har läst ”Systern från havet”, som sätter ord på ett svårt ämne och öppnar upp för fina samtal.

De senaste veckorna har nyhetsflödet fyllts av gripande berättelser och bilder om människor som är på flykt från Syrien. Jag blir berörd på många olika sätt, besviken över hur människor blir behandlade, förkrossad över att barn far illa och uppfylld av en stark önskan om att hjälpa till och bidra på något sätt.

Jag är mamma till två barn, sju och nio år gamla. Också de blir berörda och undrar varför så många är på flykt och varför de inte stannar kvar i sitt hemland. Jag förklarar så gott jag kan men det är inte så lätt alla gånger.

För någon dag sedan damp ytterligare en bok från bokklubben ner i vår brevlåda. Bokens framsida såg ganska mörk och trist ut. Två flickor sitter på en klippa och i bakgrunden syns ett mörkt hav och ett stort fartyg. Ovanför flickornas huvuden hänger ett svart moln. Inte heller titeln ”Systern från havet” får mig att reagera nämnvärt. Men mina barn reagerar.

”Mamma varför sitter de där flickorna där och varför är havet så mörkt? Har de åkt med fartyget och var är deras föräldrar?”

Frågorna är många och jag märker att boken verkligen väcker deras intresse. När det är dags för godnattsaga bestämmer vi oss för att börja läsa boken.

Vi läser om flickan Sirkka och hennes familj som bor på den Östra sidan. Sirkkas pappa lagar en cykel och snart ska han lära Sirkka att cykla. Himlen är blå och Sirkka och hennes mamma och pappa äter kanelbullar i trädgården. I berättelsen får vi också möta Margareta och hennes familj. De bor på den Västra sidan. Mest av allt i världen vill Margareta ha en hund och en dag hittar hon en övergiven hund utanför en affär. Hon tar med sig hunden hem men hennes mamma och pappa tvingar henne att gå tillbaka med den eftersom de säger att den inte alls är övergiven. Men snart ska hon få en överraskning berättar de.

På den Östra sidan är himlen inte längre blå och långt bort hörs flygmaskinernas brummande. Kriget kommer allt närmare. Sirkkas pappa åker iväg för att bli soldat och Sirkkas mamma berättar att Sirkka måste åka till landet i Väster och stanna där så länge kriget pågår.

När vi kommit så här långt i berättelsen säger min äldsta dotter att hon inte vill höra mer. Hon tycker det är för sorgligt och vill hellre läsa en roligare godnattsaga.

Jag ser hur berörd hon är av berättelsen och vi pratar lite om det vi nyss läst och efter en stund fortsätter vi.

Nu läser vi om hur Sirkka kommer till Margaretas familj och hur besviken Margareta blir över att hon istället för en hund får en extra syster. Sirkka vill mest av allt åka tillbaka hem och hon tänker minsann inte prata med Margareta och hennes familj. Margareta och Sirkka tycker verkligen inte om varandra och de kan inte alls förstå varför alla vill att de ska leka tillsammans. Margaretas föräldrar gör så gott de kan för att de två flickorna ska bli vänner men ingenting verkar hjälpa.

Men så en dag händer något som verkligen får Margareta och Sirkka att komma varandra nära.

Boken ”Systern från havet” beskriver hur det är att behöva lämna sin familj för att det är otryggt att leva i sitt hemland. Den beskriver saknaden, frustationen, ilskan och de rädslor som uppkommer. Boken visar också hur det kan kännas när någon främmande person kommer in i ens liv, vilken rädsla och missunnsamhet det kan väcka.

Stark och fin vänskap växer fram mellan två små flickor.

Men det finaste är nog ändå att du genom boken får uppleva hur en stark och fin vänskap växer fram mellan två små flickor och att boken på ett enkelt sätt gör det möjligt för dig att prata med barn om vad som händer med människor som flyr och varför det är så viktigt att hjälpa dem. Och jag tänker att om det är något vi kan och bidra med för att underlätta för alla de som flyr nu och i framtiden så är det att prata med barn så att de förstår vad det egentligen handlar om.

Elisabeth Danefjäll arbetar med Scouternas gemensamma program.