Andreas personliga svampfavorit är kantarelltoast.

Scouting och svampplockning går självklart att kombinera! Det du lär dig om svamp som ung har du kvar hela livet.

Andreas Siverståhl är scout och svampälskare! Nu har han skrivit en bok om svamp. Foto: Olof Brodesson

Inspiration svamp

”Mina bästa svampställen ligger på otillgängliga platser”

Det är högsäsong för svampplockning. Men hur gör man? Behöver man speciell utrustning? Och kan man kombinera svampplockning med scouting? Vi tog ett snack med svampentusiasten, scouten och svampboksförfattaren Andreas Siverståhl och bad om hans bästa tips för att komma igång.

Hur kom du på idén?

Jag hade pratat med familj och vänner om att göra en svampbok. Men det var först när jag pratade med Anna-Karin Hennig, tidigare försäljningschef för Scoutshopen, som idén tog fart. Hon tyckte att en svampbok var en bra idé och ville att Scouterna skulle ha en svampbok för sina medlemmar.

Var ligger dina bästa svampfyndsmarker?

Mina bästa svampställen ligger oftast på platser som är lite otillgängliga, gärna i fuktig mark med blandad barr- och lövskog. Beroende på vilken svamp du letar efter så skiljer sig typen av skog och mark.

Dina bästa nybörjartips för att komma igång?

Ta gärna med dig en kompis som har plockat svamp innan som kan lära dig var du hittar svamp som är ätlig. En bra svampbok är alltid bra att ha med sig.

Vilken utrustning behöver jag?

En svampkniv och en korg för att lägga all svamp du kommer hitta. Ta gärna med lite fika också för att verkligen njuta av upplevelsen av att vara ut i skogen.

Har du alltid tyckt att det varit kul med svamp?

JA!!

Vilken är din favoritsvamp?

Trattkantarell. För hittar man en trattkantarell så vet man att det kommer att finnas fler, för de växer oftast i klungor.

Har du något favoritrecept?

Det måste vara smörstekta kantareller på en toast. Passa gärna på att gnida en vitlöksklyfta mot brödet innan du brer mackan med smör och lägger på kantarellerna.

Hur kombinerar jag svampplockning med scouting?

Ute på hajk eller övernattning så lämpar sig svampplockning utmärkt som en aktivitet där scouterna får en möjlighet att bidra till att lyfta matlagningen genom att plocka svamp. Att på ett avdelningsmöte lära sig mer om vilken svamp man kan och inte kan äta är ett bra utbildningstillfälle. Svampkunskap en är lärdom som man har med sig resten av livet!

UTLOTTNING!

Nu har du chansen att vinna ett eget exemplar av Andreas svampbok. Skicka ett mejl till redaktionen@scout.se med namn och adress och berätta varför du skulle vilja bli bättre på svamp.