Tobias Gren från Hörby försöker hålla grodan rätt i mun för att få till det perfekta spottet.

Transport av vatten som inte bör spillas. Koncentrerat grupparbete med Linnea Jalker, Nelson Labross och Henrik Ellberg Nilsson.

Iris Ekholm, till vänster, och Veronica Ljung tittar på när kamraterna gör upp eld.

Ledaren Caroline Sjödahl plåstrar om scouten Sebastian Saine.

Äventyr Hand i hand

Hand i hand – ett annorlunda läger

Hand i hand är ett scoutläger som inte liknar något annat. I Torna Hällestad i Skåne leker, lär och utvecklas 16 scouter och 16 kompisar – ungdomar med en funktionsnedsättning – sida vid sida under en vecka.

– Det roligaste är att träffa nya vänner som man kan busa med, för jag är jättebra på att busa, säger kompisen Iris Ekholm från Lund.

Hon och scouten Veronica Ljung har krupit in i ett vindskydd och tittar på när kamraterna gör upp eld på tid. Det är tävling i dag mot de andra patrullerna som samtidigt håller på med groddspottning, vattentransport och Kims lek.

– De med funktionsnedsättning gör lägret så himla roligt. De är så positiva hela tiden, säger Veronica Ljung, som tycker att man lär känna varandra så mycket bättre när man tar hand om varandra mer än vanligt.

Lägret arrangeras av Södra Skånes scoutdistrikt och Caroline Sjödahl är ansvarig ledare för andra året i följd.

– Det är verkligen en annorlunda vecka för alla. Det är så givande att se hur scouterna efterhand släpper fokus från sig själva, och går från jag-tänk till kompis-tänk. Men även hur kompisarna, som annars är vana att ha en assistent vid sin sida, utvecklas och lär sig att ta mer ansvar, säger hon.

”Det är det bästa lägret jag någonsin varit på”

Veckans program har varit fullspäckat: cirkusföreställning i Torna Hällestads kyrka, djurparksbesök i Ystad, och i tisdags var det hajk med rymdtema och övernattning utomhus vid Skryllegården.

– På vägen dit skulle alla samla ihop ”slajmbränsle” som de sedan gav till Alien-kungen så att han kunde flyga hem igen, berättar Caroline Sjödahl.

17-åriga Linnea Jalker följde med sin mamma på ett liknande läger när hon bara var en liten bebis och nu är hon själv med som scout.

– Det är det bästa lägret jag någonsin varit på. Först kan det vara svårt eftersom alla har sitt speciella språk. Men efterhand öppnar man upp på ett häftigt sätt och upptäcker alla de där smågrejerna som gör att man förstår varandra.