Unga talespersoner på plats i Japan.

Emma Löfgren Wallén.

Eric Winell.

Kajsa Alverup.

Aktuellt Unga talespersoner

Scouternas nya ansikten

Fem ungdomar är Scouternas nya ambassadörer. De har medietränats för att kunna möta pressens frågor om Scouterna och kallas Unga talespersoner. Scout.se har träffat de utvalda.

– Att vara ung talesperson är något av det mest givande och roliga jag har gjort, säger Eric Winell.

I sällskap av Kajsa Alverup, Emma Löfgren Wallén, Anna Henriksson, Anna Lundberg, Julianna Holmberg och Victor Hagenborg är han en av Scouternas nya ambassadörer.

Unga talespersoner (UTP) är ett nätverk med scouter i åldrarna 14–25 år. Syftet med nätverket är att samla ungdomar som aktivt kan representera Scouterna i pressen och under olika evenemang. För att bli redo för uppdraget medietränades gruppen i slutet av maj. Intervjuteknik, hur journalister jobbar och vad som är en nyhet var några av punkterna på schemat.

– Vi fick lyssna på massor av föredrag om scouting och lära oss hur man skriver en artikel, hur man hanterar journalister och om Scouternas budskap. Vi fick även öva på att stå framför kameran och bli intervjuade, säger Emma Löfgren Wallén.

Efter utbildningen var det dags för gänget att bege sig till världsscoutjamboreen i Japan.

– När ungdomarna väl kom till jamboreen blev de inskrivna i ett program som heter Young Spokespersons och fick tillgång till ett datacenter så att de skulle kunna hjälpa till att skriva den dagliga lägertidningen. Förutom att fronta i media fick de också varsitt uppdrag under jamboreen, säger Maria Lysell, ansvarig för UTP.

”Som ung talesperson har jag växt som person”

Kajsa Alverup berättar att hon drömmer om att bli journalist och att hon kände att en början som UTP var en bra början.

– Mitt uppdrag innan lägret var att kontakta tidningar och radio för att väcka deras intresse för lägret och unga talespersoner. Efter resan fortsatte tidningar och radio att kontakta mig och de andra talespersonerna för att höra hur vi hade haft det på lägret och på resan. Det jag har lärt mig är att man måste vara riktigt envis när det gäller kontakten med tidningar, säger Kajsa.

Eric Winell hade inte möjlighet att vara med under utbildningshelgen men utbildades på plats i Japan.

– Jag fick lära mig genom att göra, så jag gjorde intervjuer och skrev artiklar medan mer erfarna personer inom media hjälpte till i processen, säger Eric och fortsätter:

– Under tiden jag varit UTP har jag fått uppleva många intressanta och häftiga saker. Jag varit med i tv-intervjuer för exempelvis Sri Lankas National-TV, TV Tokyo och i många olika sammanhang i sociala medier. Jag har varit med i ett flertal roliga projekt och fått vara ett ansikte utåt för scouting.

– Som ung talesperson har jag växt som person, träffat underbara människor och skaffat mig vänner för livet, avslutar Emma Löfgren Wallén.

Unga talespersoners huvudsakliga arbetsuppgifter är att: