Äventyrarscouterna fick kontakt med scouter i England, Spanien, Norge, Danmark, USA och Mexico.

JOTA-JOTI på paddelhajken kräver lite extra förberedelser för att få tekniken att fungera!

"Det var roligt att höra reaktionerna från resten av världen när vi berättade att vi var i skogen och inte inne!"

Äventyr JOTA-JOTI

JOTI på paddelhajken

Leva friluftsliv i skärgården och köra JOTA-JOTI? Inget problem. Äventyrarscouterna från Värmdö sjöscoutkår passade förra året på att kombinera JOTA-JOTI med en paddelhajk.

JOTA-JOTI är världens enklaste och största jamboree där du kan delta med hjälp av en radio eller din dator. Och då spelar platsen ingen roll! Under JOTA-JOTI 2014 deltog äventyrarscouter från Värmdö från sin paddelhajk i skärgården. Vi bad dem dela med sig av tips för den som vill inspirera

Vad är skillnaden att vara på hajk och vara hemma när man kör Jota-Joti?

Det skönare att vara ute och mer äventyr. Man måste tänka efter så att det finns batterier och att tekniken fungerar i skogen. Det var roligt att höra reaktionerna från resten av världen när vi berättade att vi var i skogen och inte inne!

Hur många var ni?

Vi var 16 äventyrarscouter, 12-15 år.

Var det mycket förberedelser?

Vi använde två avdelningsmöten, sammanlagt fyra timmar till att planera hajken. Mat och sådant gick lätt. Teknik och batterier var knepigare och där fick vi ta hjälp av ledarna.

Vilka fick ni kontakt med?

Vi fick kontakt med scouter i England, Spanien, Norge, Danmark, USA och Mexico. Vi berättade att vi var ute på hajk, att vi paddlat och att vi slagit läger ute i skogen. Mat och maträtter beskrevs då vi avbröt för matintag. Vi pratade om att vi var scouter, att vi gick i skolan, och vilka åldrar vi var. Intressen utöver scouting nämndes också.

Kommer ni att genomföra Jota-Joti i friluftslivet igen?

Vi har planerat en liknande hajk i år. Den här gången kommer vi att vara i en stuga i skogen utan el och rinnande vatten.

Vilka är era bästa tips för att genomföra Jota-Joti i kombination med friluftsliv?

Starta planeringen i god tid. Tänk efter hur ni ska få tillräckligt med batteritid för datorer och accesspunkten. Ha skydd så att datorerna inte blir för blöta. Det är svårt att ta med datorer så att det räcker till alla samtidigt, så se till att alla får tid att vara med och chatta.

Vill du också delta i JOTA-JOTI? Läs mer och ladda ner aktiviteter.