Mens är inget hinder för lägerliv!

"Mens är ju det mest naturliga i hela världen ändå gör vi det själva till något onaturligt! Men tillsammans kan vi ändra på saken" säger scouten Anna Heimersson.

Liv Strömquist är serietecknaren som väckte uppmärksamhet med sitt Sommar i P1 2013 som enbart handlade om mens. Fotograf: Livia Rostovanyi

Clara Henry har vänt och vridit på mens ur olika perspektiv i sin videoblogg. Foto: Kristine Wreyford

Musik och mens hänger ihop! I alla fall i Dramatens nya musikal. Foto: Sören Vilks

Aktuellt mens

Redo för mens i friluftslivet

7 oktober, 2015

Fjällvandring, segling, sova i sovsäck i vindskydd, vildmarksäventyr och…mens? Vi bad några scouter, friluftsexperter och livmoderbärare dela med sig av sina bästa tips för att inte se mens som en begränsning.

Anna Heimersson är medlem i Värnamo scoutkår och i sjöscoutkåren Drakarna, älskar friluftsliv och jobbar på Svenska Turistföreningen.

– Jag brukar alltid ta med mig mensskydd, papper och våtservetter oavsett om jag tror att jag ska få mens eller inte. Ibland är det någon kompis som får mens och som inte har något skydd med sig, då kan det kännas bra att kunna vara behjälplig, säger Anna.

Hon har varit på massor av scoutäventyr framför allt som seniorscout (som numera kallas utmanarscout) då hon var på hajker var och varannan helg. Ibland har läger och hajker råkat sammanfalla med mens.

– Jag minns en gång när jag var på stranden och hade mens så var det jättelång att gå till toaletten. Jag gick hela vägen dit, gjorde det jag skulle och bytte tampong. Sen gick jag hela stranden på vägen tillbaka, förbi en massa människor som satt, solade och lekte på stranden. När jag kom tillbaka till min plats så undrade jag vad det var som killade mig på insidan av låret. Det var snöret till tampongen som hängde ut utanför bikintrosan. Undrar hur många på stranden som sett detta? Antagligen inte så många men inom mig kändes det desto mer pinsamt, säger Anna.

Mens är ju det mest naturliga i hela världen

Hon berättar om sitt pinsamma minne som exempel på att mens är ett ämne som varit tabubelagt under så lång tid. Mens är ju det mest naturliga i hela världen ändå gör vi det själva till något onaturligt! Men tillsammans kan vi ändra på saken.

– En del blir generade bara man säger mens högt, det hänger väl kanske kvar sedan den tiden då det var tabu att prata om kroppen och mående överhuvudtaget och när det gäller mens har vi en bra bit kvar.

Vi måste prata mer om mens

Anna menar att vi måste prata mer om mens för att få bort stämpeln av att det är något tabubelagt eller pinsamt. Hon tror att det många gånger är en fråga om okunskap och att man skämtar om det för att man inte vet hur man ska hantera frågan.

– Här tror jag att Scouterna skulle kunna göra en insats genom att prata mer öppet om den frågan och hantera den som en naturlig sak, säger Anna.

Annica Wiklander är läkare och scout med många friluftsupplevelser i ryggsäcken. Bland annat har hon varit ansvarig ledare för Blå Hajken Forsfararna.

– Som ung tonåring köpte min mamma tamponger med hylsa till mig. Med en applikator blev det lättare att få tampongen på plats, säger Annica.

Numera tycker hon att menskopp är ett bra alternativ, även om det kändes lite läskigt i början innan hon kände sig trygg med att den satt som den skulle. Menskopp är en liten behållare gjord av mjuk silikon som samlar upp mensen. Man tömmer den och sköljer den med rent vatten. Det finns också speciella våtservetter för att rengöra menskoppen om man inte har möjlighet att koka dem.

Menskopp ett bra alternativ ur hållbarhetsperspektiv

Ur ett hållbarhetsperspektiv blir menskoppen ett bra alternativ eftersom den går att användas om och om igen. Tänk på att bindor och tamponger inte är nedbrytbara, så dem måste man slänga i soporna, inte spola ner i toaletten eller lämna i naturen.

– I början var jag orolig för att menskoppen skulle läcka. Men man lär sig snabbt hur den ska sitta. Det är mindre infektionsrisk med menskopp och den behöver inte tömmas så ofta, berättar Annica som tipsar om att alltid ha med sig våtservetter och extra trosor när man beger sig ut på friluftsäventyr. Våtservetter är praktiskt när det inte finns tillgång till rinnande vatten, så att man ändå kan tvätta sig.

Om det skulle vara superbesvärligt med mens vid något särskilt tillfälle, typ utlandssemester eller ett längre äventyr i vildmarken, så går det att skjuta upp mensen.

– Då kan man kontakta sin vårdcentral och diskutera med en läkare möjligheten att ta tabletterna Primolut-nor. Det är en hormon som förskjuter mensen tills man kommer hem. Det har funkat bra för mig vid några tillfällen, säger Annica som också vill tipsa om en bok.

– Mensboken av Lilian Edvall fick mig att fatta att kvinnor med väldigt olika förutsättningar ”klarar av” att ha mens, även under mycket primitiva förhållanden, säger Annica.

Massor mer om mens

UMO – din ungdomsmottagning på nätet är en webbplats för alla som är mellan 13 och 25 år. På UMO kan du hitta svar på frågor om sex, hälsa och relationer. Bakom UMO står alla landsting och regioner.

Clara Henry, videobloggaren, är expert på mens. Hon har vridit och vänt på mens ur alla möjliga perspektiv, bland annat i klippet ”Jag vill ha gratis mens”. Nu har hon dessutom skrivit en bok på ämnet – ”Ja jag har mens, hurså?”.

Mens – the musical. Dramaten i Stockholm har satt upp en mensmusikal där de vill få publiken att se mens med helt nya ögon.

Liv Strömquist. Serietecknare som väckte uppmärksamhet med sitt Sommar i P1 2013 som enbart handlade om mens. Därefter gav hon ut seriealbumet ”Kunskapens frukt” som handlar om det kvinnliga könsorganet och där serien Blood Mountain fyller 40 sidor!

Inspirerade av Liv Strömquists sommarprat så kom serieantologin ”Kvinnor ritar bara serier om mens” till.

I P3-programmet ”Ligga med P3″ finns massor av klipp på temat mens. Om alltifrån rätten att prata om mens, sex under mensen, roliga tampongreklamfilmer och mensens dag som firas den 29 maj!

SVT:s kulturprogram ”Kobra” tillägnade ett helt program mensen inom populärkultur och konst och som folkrörelse och aktivism.

Varför har personer med livmoder mens? Varför kan mens göra så himla ont? Vad innebär PMS? Massor av mensfrågor får svar på RFSU:s webbplats.

Frågor och svar om menskopp.

Senaste artiklarna