– Vi har kontakt med utomjordingar! utbrister Arvid Falkman, Leo Holmberg och Felix Lindström från Saltsjö Boo scoutkår.

Blindbock spelar man med hjälp av två walkie-talkier.

Om man ska köra blindbock på kvällstid, framför allt under vintern när det är beckmörkt ute, kan man sätta upp lysdioder på pinnarna så att de syns bra för den seende deltagaren.

Äventyr JOTA-JOTI

Direktkontakt med utomjordingar

Jota-Joti är världens billigaste jamboree och sker över internet eller via radiosignaler. Vi hängde med några scouter under Jota i Stockholm 2014.

”Sigurd Cesar Nolla Urban Tore”. För någon som går förbi kan det låta som ord valda på måfå, men det är i själva verket anropssignalen för Radio-Scouter i Stockholm.

– Vi har kontakt med utomjordingar! utbrister Arvid Falkman, Leo Holmberg och Felix Lindström från Saltsjö Boo scoutkår som just nu testar kortvågsstationen tillsammans med radioamatören Stefan Sagström.

Från radion hörs det ett evigt knaster och sprakande så det är svårt att urskilja vad som sägs i andra änden. Stefan uppmanar dem att lyssna mer noggrant.

– I dag har vi mest fått kontakt inom Sverige, berättar han och visar loggboken där all kontakt registreras.

– Jag fick kontakt med Holland, säger Emmie Lidgren från Peter Momma scoutkår.

Enligt loggboken är det dagens enda utländska kontakt. Än så länge.

Stefan och hans son Alexander Sagström, båda från Mariekälls scoutkår, samt Johann Rampitsch, från Ösmö scoutkår är huvudarrangörer för helgens aktiviteter i Älta som ligger i Nacka utanför Stockholm. De har samlat omkring 140 scouter från 13 olika kårer. 96 av dessa ska övernatta i tält, medan resterande besöker evenemanget över dagen. Deltagarna på plats är upptäckare, äventyrare och utmanare.

Utöver kortvågsstationen som Saltsjö Boo-scouterna testat finns det drygt 20 ytterligare aktivitetspunkter utspridda under helgen, både inomhus och utomhus. Till exempel kan deltagarna testa geocaching, bygga radiomaster av spagetti och löda trådspel. Vissa aktiviteter är anpassade efter olika åldersgrupper med olika svårighetsgrader. Många fungerar dessutom som inspiration för kommande kvällsmöten med den egna kåren, exempelvis blindbock.

– Vi brukar köra det när det är snö ute, berättar Isabella Sagström, ledare för Mariekäll scoutkår i Södertälje, som är funktionär för arrangemanget.

Blindbock spelar man med hjälp av två walkie-talkier. En deltagare får en ögonbindel, exempelvis av sin scouthalsduk. Sedan placeras flaggor, förslagsvis pinnar med en färggrann tygbit, ut inom spelplanen. Det gäller sedan för en seende kamrat att via radio hjälpa den blinda deltagaren att hitta och plocka upp alla flaggor. Vill man göra det svårare spelar man i stället ”Scoutboarding”. Då ska fyra deltagare med ögonbindel bära en femte seende deltagare på en bräda runt banan medan en sjätte deltagare leder de blinda via walkie-talkien.

– Om man ska köra blindbock på kvällstid, framför allt under vintern när det är beckmörkt ute, kan man sätta upp lysdioder på pinnarna så att de syns bra för den seende deltagaren, tipsar Isabella.

På lägret finns det också en rad inomhusaktiviteter, bland annat kan deltagarna testa morsealfabetet och radio på så kallade 2m/70cm-band. Med det senare kan deltagarna få kontakt med andra radioamatörer i närområdet då frekvenserna inte räcker speciellt långt.

– Vi har pratat med Bosse i Tyresö, berättar Knut Johnson och Kristina Ettarp Öborn, båda från Lidingö Bodals sjöscoutkår.

Det finns även uppkopplade datorer så att de som vill kan medverka i Joti. Då kan deltagarna, i stället för att prata i radio, chatta med andra scouter runt om i världen.