"Det är mycket säkerhet att tänka på, speciellt när det gäller aktiviteter som klättring, och i slutet av kursen kom det en examinator och kollade att vi lärt oss allt" säger volontären Olga.

"Det är roligt och ger otroligt mycket tillbaka. Barnen har så kul och lär sig massor av nya saker."

"Jag har fått vänner över hela världen och vi gör ofta saker tillsammans på kväller och lediga dagar" berättar Olga.

Äventyr Volontärarbete

Hisnande volontäräventyr utanför London

Höghöjdsbana, backklättring, rapellering, bågskytte. Olga volontärarbetar på scoutcentret som bjuder på ett riktigt äventyr utanför London.

Bara en och en halv timmes bilfärd från London ligger Youlbury Scout Activity Centre, världens äldsta permanenta scoutläger. Här jobbar 20-åriga Olga Nordquist från Nacka, utanför Stockholm.

– Jag tog studenten förra året och visste inte vad jag ville plugga. Men jag ville komma utomlands, och helst arbeta samtidigt, säger hon.

Olga började leta på nätet och såg att det gick att jobba som volontär på den brittiska scoutrörelsens center. Hon skickade in en ansökan, gjorde en intervju över Skype, och redan nästa dag fick hon veta att hon var välkommen till Youlbury, ett av sju center i landet. Tre månader senare satt hon på planet.

Som volontär är hon en del av ”serviceteamet”, som sköter allt praktiskt på centret. När hon kom hit i januari var de bara sju personer, och gästerna var inte så många. Arbetet gick därför mest ut på att pyssla, fixa, måla och laga saker. Hon fick också gå en kurs i hur konceptet för centren fungerar, och i att hålla i aktiviteterna som besökarna kan ägna sig åt. Till exempel höghöjdsbana, backklättring, rapellering, bågskytte och vildmarkskunskap.

– Det är mycket säkerhet att tänka på, speciellt när det gäller aktiviteter som klättring, och i slutet av kursen kom det en examinator och kollade att vi lärt oss allt, förklarar hon.

Framåt vårkanten blev besökarna allt fler, och i juni brakade det loss. Under somrarna kommer busslaster med barn i mellanstadieåldern till Youlbury. Många stannar måndag–fredag och sover i tält eller storstugor. Dagarna är fyllda av aktiviteter, och på kvällen leker de lekar eller har lägerbål. Varje volontär leder en grupp med 12 barn.

– Det är roligt och ger otroligt mycket tillbaka. Barnen har så kul och lär sig massor av nya saker. I början var det lite nervöst att ställa sig inför en hel grupp och prata, men nu är det inga problem. Dessutom tycker jag det är jätteskönt att få jobba utomhus, säger Olga.

Vid entrén till Youlbury ligger receptionen, konferenslokaler, storstugor för boende och en sal för inomhusaktiviteter.

”Det är roligt och ger otroligt mycket tillbaka. Barnen har så kul och lär sig massor av nya saker.”

I andra änden av centret, tio minuters promenad genom skogen, finns området
för utomhusaktiviteter. Här bor också volontärerna, i storstugor med gemensamt kök, matsal och vardagsrum. Under högsäsong är de cirka 25 personer, alla hjälps åt att laga mat och ingen har eget rum.

– Jag delar ett pyttelitet rum med en annan tjej. Det får bara plats två skåp och två sängar som står på en armslängds avstånd från varandra. Men det funkar, säger Olga.

I år kommer ungefär en tredjedel av volontärerna från Europa, resten kommer från Sydafrika, Australien, Nya Zeeland, USA och olika länder i Sydamerika. En del pratar knappt engelska, men har som mål att lära sig. De börjar oftast med att göra saker som inte kräver att man pratar så mycket.

– Själv var jag rätt bra på engelska redan innan, men jag har blivit otroligt mycket bättre nu, säger Olga.

Att jobba långa dagar, vara trött och samtidigt bo med andra människor är en av de största utmaningarna med jobbet. Men det är också roligt.

– Jag har fått vänner över hela världen och vi gör ofta saker tillsammans på kväller och lediga dagar, berättar Olga.