Aktuellt Unga talespersoner

70 år sedan atombomberna föll över Hiroshima

I sin nya roll som ung talesperson fick Anna Lundberg möjligheten att vara med under minnesceremonin i Hiroshima.

Anna Lundberg var en av 151 utvalda scouter, den
enda svenska, som i somras fick vara med och
högtidlighålla 70-årsminnet av alla de som
omkom och överlevde när atombomberna föll över Hiroshima och Nagasaki 1945.

– Jag träffade en kvinna som förlorade sin mormor. Hennes mamma, som överlevde, hade precis dött. Men innan hon dog hade hon sagt att nu har det gått 70 år, nu kommer allt att bli bättre. Det berörde mig oerhört att någon som har varit med om något så hemskt inte var arg, bara hoppfull. Jag bestämde mig för att kämpa för fred och att ingen ska behöva dö på det sättet någonsin igen. Om 50 miljoner scouter jobbar ihop blir vi en stark röst som makthavarna måste lyssna på, säger Anna.

Att hon hamnade i Hiroshima beror förstås på att hon var en av omkring 35 000 scouter som skulle delta i världsscoutjamboreen i somras. Hon var borta i nästan en månad och är full av intryck och upplevelser.

– Det allra häftigaste var Arenakvällen. Nästan alla scouter samlades och sjöng ”It’s always a good time” tillsammans och dansade till musiken som dånade ur högtalarna. Det var som ett hav av scoutskjortor och en sådan otrolig gemenskap.

”Om 50 miljoner scouter jobbar ihop blir vi en stark röst som makthavarna måste lyssna på.”

Under månaden i Japan fick hon uppleva Tokyo, bo i en japansk familj och ta del av olika aktiviteter och olika kulturer, men framför allt fick hon vänner för livet under veckorna i den gigantiska tältbyn.

– Jag hade ingen hemlängtan för min avdelning blev som en ny familj. Och jag har lärt känna så många andra scouter från hela världen.

I år har scoutingen fått en extra dimension för Anna eftersom hon har utsetts till ung talesperson, UTP,
för Scouterna. Det innebär att hon har som uppgift att sprida berättelser och budskap om Scouterna via medier. Därför har hon blivit intervjuad flera gånger
i såväl tv som radio och i tidningar. För att bli extra
bra på det fick hon gå en kurs i medieträning innan.

– Jag och de andra sex UTP:erna fick lära oss hur journalister tänker och hur man ska agera framför en kamera. Det var jättekul men lite jobbigt att höra sin egen röst och se sig själv på stor skärm. Men jag är nöjd, jag såg glad ut och formulerade mig bra.

Annas främsta förebild är Robert Baden-Powell. Hon har läst hans självbiografi och kan se flera likheter mellan Scouternas grundare och sig själv.

– Vi älskar båda friluftsliv och nöjer oss med det enkla. Vi vill båda att världen ska bli bättre, därför tycker jag att han är en bra förebild. Jag försöker leva som han lär: lära mig nya saker genom att prova, vara öppen och övervinna mina rädslor och hela tiden sätta nya gränser för vad jag kan. Oavsett om det handlar om att åka något läskigt på Liseberg eller lita på min egen surrning.

Och precis när vi ses för intervjun får Anna verkligen chansen att testa något nytt. Just den här dagen har nyheten om hjärnhinneinflammationssmittan på jamboreen nått ut, och Annas telefon surrar hela tiden av journalister som ringer och söker henne.

– Jag är inte orolig. Vi har övat på vad vi ska svara i sådana här situationer, säger hon.

Läs mer om Unga talespersoner HÄR!