Scouterna i Lärjedalen-Hjällbo har testat sex olika spel.

Patrullen gillar spel, oavsett om det är varma sensommarkvällar eller ute i ett vindskydd på hajk.

"Vi brukar spela jättemycket spel. På en hajk ville vi aldrig sluta så vi dygnade nästan."

Prylar spel

Testpatrullen testar spel

Scouterna i Lärjedalen-Hjällbo har testat sex olika spel. Här är deras betyg.

Det börjar lite segt. Kanske för att det är första skoldagen efter sommarlovet och alla är lite trötta och hellre vill gå och bada. Scoutledare Gunilla har fixat fika och alla har samlats runt bordet för att testa sammanlagt sex spel. Men det första verkar jättetråkigt, suckar ett par av killarna, och massor av svåra regler ska man behöva lära sig. Och knappt går det att uttala: Carcassonne. Man ska placera rutor och bygga vägar och medeltida städer.

– Ingen av oss har spelat det här spelet innan. Det ser ju rätt kul ut men det händer liksom inget, säger Joel och får fråga Gunilla om hur han ska ställa sin spelplupp, ett slags människoformad pjäs som kallas ”meeple”.

”Vi brukar spela jättemycket spel. På en hajk ville vi aldrig sluta så vi dygnade nästan.”

Men så vips börjar poängen ramla in och killarna kommer in i den medeltida världen. De lutar sig fram över bordet, stämningen blir lite hetsig, de spelar snabbt och gnabbas med varandra.

– Vi brukar spela jättemycket spel. På en hajk ville vi aldrig sluta så vi dygnade nästan, berättar Emil.

Favoriten att ta med på hajk är Munchkin. Hittills, vill säga, för nu är de nästan alla överens om att Carcassonne är en ny favorit.

Tills nästa spel kommer fram, Camel Up. Och sedan, när de testar frågespelet Närdådå och ”får använda hjärnan lite mer”, som Marcus säger, blir det en favorit. Betygsättningen blir klurig men till slut har de en tydlig vinnare.

Gunilla berättar att de brukar spela om godis ibland och att det kan bli rätt tuffa men roliga fajter. Det är tydligt att både hon och patrullen gillar spel, oavsett om det är varma sensommarkvällar eller ute i ett vindskydd på hajk.

CARCASSONNE

Pris: 219 kr
Beräknad speltid: 45–60 min
Antal spelare: 2–5
Ålder: 8+
Spelets handling: Med hjälp av spelbrickor ska spelarna bygga upp små medeltida landskap med vägar, kloster och städer. Brickorna är som ett pussel, och om man lyckas pussla ihop ett slutet område får man poäng. Extraregler och expansioner kan skapa variationer i det oändliga och det gäller att tänka ett steg längre och fundera över vad som är det smartaste byggsättet.
Betyg: 5 av 5

CAMEL UP

Pris: 249 kr
Beräknad speltid: 20–30 min

Antal spelare: 2–8
Ålder:
Spelets handling:
Kameler galopperar fram i ett race runt pyramiden, och det gäller för spelarna att gissa vilken som
vinner eller förlorar. Inte alltid så lätt, eftersom kamelerna är nyckfulla och medspelarna kan lägga krokben längs vägen och vad som helst kan hända. Ett spel för strateger och vadslagare, där både risktagande och tur belönas rikligt.
Betyg:
 2 av 5

NÄR DÅ DÅ

Pris: 275 kr
Beräknad speltid: 60 min
Antal spelare: 2–8
Ålder: 10+
Spelets handling: Ett spel för, historienördar eller dem som bara är väldigt bra på att associera och gissa, för det gäller att placera prylar, personer eller platser i rätt ordning. Den som först samlar på sig tio frågekort genom att lägga dem rätt på sin tidslinje vinner. Finns i olika varianter, som junior, familj eller original.
Betyg: 3,5 av 5

MUNCHKIN BOOTY

Pris: 199 kr
Beräknad speltid: 60 min
Antal spelare: 3–6
Ålder: 10+
Spelets handling: Munchkin är som ett rollspel fast med tecknad kortlek. Du ska nå nivå 10 genom att slakta monster. Först får din spelfigur en art och ett yrke, och sedan ökar du din karaktärs styrka med vapen och rustningar som du får från kortleken. När du fajtas med monster får du användning för dina styrkor och kan också ta hjälp av dina motspelare – eller så kommer de att sabba för dig. Och då kan du hämnas …
Betyg: 4,5 av 5

LOVE LETTER

Pris: 99 kr
Beräknad speltid: 20 min
Antal spelare: 2–4
Ålder: 10+
Spelets handling: Du befinner dig i ett renässansslott med uppgift att leverera ett kärleksbrev till prinsessan med hjälp av personer inom hovet som finns på de olika spelkorten. Ni spelar kort om kärlekskuber, och den som får mer än hälften vinner.
Betyg: 0

SPANK THE MONKEY

Pris: 189 kr
Beräknad speltid: 30 min
Antal spelare: 2–6
Ålder 8+
Spelets handling: En superjobbig apa ställer till kaos på ett skrotupplag där alla spelare jobbar. Uppdraget är att läxa upp apan och få beröm och belöning av chefen, och det får den som lyckas bygga det högsta skrot-tornet att klättra upp för. Det är fritt fram att rasera andras torn i jakten på apan förstås.
Betyg: 1,5 av 5