Solvatten har uppmärksammats av många runt om i världen, bland annat av USA:s president Barack Obama som innan sitt Sverigebesök själv bad om ett möte.

Inspiration Uppfinning

Uppfinningen som räddar liv

30 oktober, 2015

I dag saknar 748 miljoner människor rent dricksvatten. En som vill ändra på det är uppfinnaren och scouten Petra Wadström. Efter bara några års arbete har hon hjälpt 200 000 människor till ett bättre liv med sin uppfinning – Solvatten.

– Solvatten är en lösning som hjälper människor att värma och rena vatten, säger Petra Wadström.

Hennes uppfinning ser ut som en svart vattendunk men är mycket mer än så. Den kan ge en familj upp till 40 liter rent vatten, som dessutom kan hettas upp till 75°C.

– Dunken fylls med smutsigt vatten och får stå med de transparenta sidorna placerade mot solen. Det som då händer är att alla farliga mikroorganismer dör och oskadliggörs av UV-strålar, förklarar Petra.

Idén till Solvatten fick hon då hon insåg att en liknande lösning inte fanns, varken i Unicefs eller Rädda Barnens kataloger. Det fanns helt enkelt ett behov.

– Jag testade, provade, byggde och testade igen.

Varje prototyp gav nya framsteg. Nyfikenheten och hennes tidigare erfarenhet som forskningsassistent bidrog till den färdiga produkten. Hon tvivlade inte på sig själv, men det fanns stunder av oro.

– Att produkten inte skulle bli accepterad gjorde mig orolig. Det var ju en helt ny lösning, men nu ser jag hur långt vi kommit och att vi har hjälpt massor av människor.

I dagsläget använder 40 000 familjer (cirka 200 000 människor) Petras uppfinning. De som framför allt har haft nytta av Solvatten är personer på landsbygden.

– Främst är det mödrar och deras undernärda barn. Jag var i Kenya för nio år sedan och den resan berörde mig djupt. Människorna levde så hemskt fattigt, ett lidande som borde kunna förebyggas med enkla lösningar. När jag kom tillbaka till samma familjer efter ett år såg jag hur min uppfinning bidragit till att ge familjerna vatten som inte gjorde dem sjuka och att Solvatten verkligen förbättrat deras liv.

Petras uppfinning hjälper inte bara människor, den har också positiv effekt på miljön I praktiken gör den att alla dessa 40 000 familjer inte behöver använda i snitt fem till sex träd om året till ved. Dessa träd hade motsvarat 1 000 hektar skog vilket är lika stort som 2 000 fotbollsplaner.

Solvatten har uppmärksammats av många runt om i världen, bland annat av USA:s president Barack Obama som innan sitt Sverigebesök själv bad om ett möte.

– Det kändes fantastiskt när Utrikesdepartementet meddelade detta. Under de sju minuterna som vi talades vid introducerade jag Solvatten och hade en trevlig diskussion – fantastiskt!

Senaste artiklarna