Aktuellt Handlingskraft

Morgans mission – att stoppa mobbingen

Har du blivit mobbad och utfryst? Eller sett en kompis fara illa? Förmodligen vet du hur tufft det kan vara och att det kan kännas som att det aldrig någonsin kommer att bli bra igen. Nu tar sig skådespelaren Morgan Alling an en åttondeklass i tv-serien Morgans mission för att försöka stoppa mobbing.

– Det gör så jäkla ont i mig när jag ser barn som mår dåligt i skolan, säger Morgan Alling.

Programserien Morgans mission går på SVT just nu. I serien får vi följa skådespelaren Morgan Alling och mobbingforskaren Björn Johansson som under ett par månader tar sig an en åttondeklass för att försöka stoppa mobbing och kränkningar i skolan. I Morgans mission vill Morgan ge barnen nya kunskaper och erfarenheter för att på så sätt förändra barnens vardag.

– Det finns inga onda barn, det finns bara onda mönster, menar Morgan Alling.

Det är det uttalandet som ligger till grund för Morgans mission. Morgan Alling utgår från att mobbandet inte handlar om barnens personligheter utan om olika sociala mönster. Forskning visar att mobbing i första hand handlar om en klass eller skolas relationer och kultur.

I programserien kan du se Morgan och mobbingforskaren Björn arbeta utifrån ett arbetssätt som består av tre delar:

1. Vad är mobbning och vilka blir konsekvenserna? Här får eleverna beskriva miljön i klassen och på skolan. Eleverna får också diskutera vad mobbing och ensamhet är etcetera.
  1. Vad är klassens sociala historia? Vilken typ av klass vill de vara? Klassen får lära sig samarbetsövningar och öva på att känna tillit och gemenskap.
  1. Klassen presenterar resultatet av vad de kommit fram till för resten av skolan.

Trygga Möten

Inom Scouterna är det obligatoriskt för alla scoutledare att genomgå en Trygga Möten-utbildning. Trygga Möten startades för tio år sedan med målet att fritidsverksamhet för barn ska vara trygg, säker och fri från övergrepp och att ledarna ska våga ingripa om något händer.

– Scouternas arbete med Trygga Möten är unikt i Sverige, ingen annan barn- och ungdomsorganisation satsar så mycket på att förebygga kränkningar och övergrepp och inga andra har en utbildning som är obligatorisk för alla ledare i hela organisationen, säger Carin Grundberg-Sandell, projektledare på Scouterna.

Carin berättar att ett resultat av Trygga Möten är att man har sett att ungdomarna är mer medvetna och säger ifrån när något inte är okej, både till ledare och till varandra.

– Blir man mobbad i sin fritidsverksamhet och till exempel Scouterna ska man tala med sin ledare eller någon annan man har förtroende eller berätta för föräldrarna så att de kan tala med ledarna eller ordförande i föreningen. Ser man någon annan fara illa så gäller samma sak, avslutar Carin.

Läs mer på Trygga mötens webbplats.
Se Morgonas Mission HÄR.