Koncentration vid pepparkaksbordet.

"Det kändes som helt rätt att stänga in sig i vår varma stuga och ta fram kavlar och pepparkaksformar."

7,5 kg pepparkaksdeg kavlades och gräddades i scoutstugan.

Vid pepparkaksborden blev det snart fullt, men det fanns även möjlighet att göra smällkarameller och pärla fina snöstjärnor.

Aktuellt Flyktingsamarbete

Pepparkaksbak i Forshems scoutkår

Stormen Helga härjade ute på Vänern, men inne i scoutstugan var det varmt och gott. Forshems scoutkår bjöd in sina nya grannar, flyktingar på det tillfälliga boendet i närheten, till pyssel och pepparkaksbak.

Andra advent blev en livad tillställning i Forshems scoutkår. Till det lilla samhället har det under höstmånaderna kommit ett stort antal flyktingar som fått tillfälligt boende på den vackra men något ensligt belägna campingen. Sommartid är Kinnekulle ett riktigt paradis, men så här års är det ganska ruggigt och kanske inte så sprudlande av aktivitet.

”Vi ville erbjuda våra nya grannar en aktivitet där vi fick möjlighet att träffas.”

Scoutkåren ville därför erbjuda sina nya grannar, framför allt de barn som kommit, någon aktivitet där de fick möjlighet att träffas.

Så efter lite konfererande enades kåren om att några ledare och scoutföräldrar skulle bjuda in till pepparkaksbak. I samhället finns även en ideell grupp som stöttat upp flyktingarna med insamlade kläder m.m. Med hjälp av denna grupp ordnades transport av de som var intresserade av att vara med. Det visade sig vara ett 40-tal kvinnor och barn.

Vid tvåtiden anlände en väl påbyltad grupp, ute på Vänern härjade ju stormen Helga denna adventshelg.

– Det kändes som helt rätt att stänga in sig i vår varma stuga och ta fram kavlar och pepparkaksformar. Språket är ju än så länge en barriär, men namn och ålder går ganska lätt att förstå. Några av våra gäster kunde lite engelska och kunde tolka en del, berättar Anna Ekman, vice ordförande i Forshems scoutkår.

Okänt antal plåtar åkte in och ut ur ugnen och snart spred sig den juligaste doften av alla i lokalen.

Kristyr skulle också på, och en del funderade på vad det var för otäckt i ättiksflaskan och hade svårt att förstå varför i hela friden denna häxbrygd behövdes till de fina bakverken.

Med stor effektivitet kavlades sju och ett halvt kilo pepparkaksdeg ut och gräddades. När den började ta slut kom någons telefon fram, högtalare letades upp och arabisk pop fyllde rummet. Lite spontandisco ordnades i stora salen.

Det blev det en härlig stund fylld av prat, skratt och kreativitet, lika uppskattad av alla som var med.