"Jag tror inte att det funkar med pekpinnar längre, man måste visa folk konkret fakta och försöka få dem att se saker i olika perspektiv, det är då vi kan väcka ett engagemang" säger Per Grankvist.

Vi har lagt vantarna på 10 signerade exemplar av den nya pocketutgåvan av "Engagemang" och du kan delta i utlottningen!

Inspiration engagemang

Hitta det du brinner för

FN:s nya mål för hållbar utveckling är världsomfattande och berör alla. Men hur får man egentligen människor att engagera sig för hållbarhet? Vi frågade Per Grankvist, samtidsanalytiker och författare till den kritikerrosade boken “Engagemang” om hur engagemang egentligen uppstår.

Efter att ha forskat i ämnet i mer än fem år konstaterar han att allt engagemang bygger på en drivkraft att vilja förändra något till det bättre.

– Jag tror inte att det funkar med pekpinnar längre, man måste visa folk konkret fakta och försöka få dem att se saker i olika perspektiv, det är då vi kan väcka ett engagemang, säger Per Grankvist.

Han menar att alla kan göra någonting för att bidra till en förändring, oavsett om det är en stor handling eller en liten.

– Ibland kan det vara tråkigt att jobba själv, så försök att hitta en kompis som tycker likadant som dig så kan ni arbeta tillsammans, tipsar Per Grankvist

Han ger också rådet att inte lägga för mycket energi på de som är skeptiska till hållbarhetsmålen.

– Om du försöker att inspirera andra, men inte lyckas, strunta i dem då! Fokusera alltid på att hitta nya människor som delar ditt engagemang för hållbarhetsfrågor, då blir det roligare, säger Per Grankvist.

Pers 3 bästa tips för att bygga engagemang

1. Fundera över vilka frågor som är viktiga för dig och jobba utifrån det.
  2. Tänk igenom vad du kan göra. Det ser olika ut för alla – vad passar just dig bäst?
  3. Berätta om vilken effekt det som du har gjort fått och inspirera andra till att göra samma som dig.

Visa ditt egagemang och vinn Pers bok ”Engagemang”

Vi lottar ut Per Grankvists hyllade bok “Engagemang” som just kommit ut i pocket! Allt du behöver göra är att filma dig själv där du berättar ditt bästa tips för att få folk engagerade i hållbarhetsfrågor, posta klippet på Facebook/Instagram/Twitter, hashtagga #scouternaSDG och mejla bidraget till scout@engagemang.se. 10 lyckliga vinnare kommer att få ett signerat exemplar av boken.
Lycka till!