Aktuellt engagemang

Scouten Hannah om FN:s nya hållbarhetsmål

10 december, 2015

Hannah representerade miljontals flickscouter från hela världen då hon fick åka till FN:s generalförsamling i New York och vara med när världen beslutade om de nya globala målen för hållbar utveckling. Hon menar att de bästa lösningarna hittar vi genom samarbeten och det är något vi är riktigt bra på inom Scouterna.

Vem är du?

En glad filur med hjärtat på rätt ställe. Född i Tyskland men numera Malmöbo. 28 jordsnurr ung. Kommunikationsspecialist, människorättsaktivist och jämställdhetspassionist. Jobbar som kommunikationsstrateg med fokus på samhällskommunikation. Dessutom utbildar jag ideellt för World Association of Girl Guides and Girl Scouts (WAGGGS) i programmet ”Voices against Violence”, är ungdomsdelegat till FN:s kvinnokommission och generalförsamlingen i år. Jag vill ha en värld där alla kan leva med lika rättigheter och möjligheter.

Hur kommer det sig att du åkte till FN?

Varje år sammanträder FNs generalförsamling och det är ett viktigt tillfälle för civilsamhällsorganisationer att synas.

”I år var det extra speciellt då vi röstade för de nya globala målen efter milleniemålen.”

Det är mål för hållbar utveckling som är superviktiga att hålla koll på framöver. WAGGGS har varit del av framtagningen av målen och skickade därför en liten delegation för att närvara vid mötet – jag var en av tre. De andra två var Thammy från Malaysia och Tsinjo från Madagaskar.

Vad gjorde du som scout i generalförsamlingen?

Vi deltog i möten, organiserade ett sidoevent, höll anföranden för att visa på världsorganisationens prioriteringar och höll tal. Tsinjo representerade dessutom Madagaskar i öppningsceremonin tillsammans med Malala och 193 andra unga. Det var häftigt!

Vilka träffade du?

Många andra representanter för så kallade non-governmental organizations från hela världen, liksom beslutsfattare från olika länder och viktiga personer från näringslivet. Vi lyssnade på Stefan Löfven och Margot Wallström, Frankrikes president Francois Hollande och Facebooks Mark Zuckerberg. Vi såg även Angela Merkel susa förbi, och en massa intressanta människor!

Vad handlade mötet om?

Nu har världen 17 globala hållbarhetsmål (Sustainable Development Goals – SDG:s) som till skillnad från millenniemålen (MDG) gäller för alla medlemsstater i FN och som togs fram i en stor, global konsultation. Målen handlar om de viktigaste frågor som världen behöver bli bättre på om vi ska kunna leva hållbart tillsammans, däribland:

Hur kan Scouterna påverka globalt?

”Bara det som mäts blir också gjort ”– och där kommer vi in! Målen beslutades i FN på global nivå, men de börjar här på hemmaplan.

Vi i Sverige kan bidra med att ställa våra beslutsfattare på kommunnivå till regionen till riksnivå till svars.  Inget land i världen kan just nu bocka av ett av målen. Låt oss jobba tillsammans. Fundera kring “hur gör de andra?”

”De bästa lösningar hittar vi genom samarbeten.”

Tillsammans klarar vi detta, vi har 15 år på oss!

Vad är samhällsengagemang för dig?

Att lyssna på sitt hjärta och säga – så här ska vi inte ha det. Att bry sig och våga skapa förändring. Det behöver inte vara FN:s korridorer, det kan vara hemma hos dig. Att engagera sig för någon annan, där har vi ett samhällsengagemang.

”Jag har aldrig kunnat titta bort när något inte står rätt till.”

Jag vill vara och jobba för att saker och ting ska förbättras. Därför är Scouterna en sådan självklar organisation för mig att vara engagerad i – för att vi gör unga redo för livet, redo att ta ansvar för sig själv och andra.

_______________________

Blir du peppad på att engagera dig när du läser om Hannah?

Fota, filma eller berätta om dina bästa tips på hur du jobbar med de nya globala målen för hållbar utveckling. Dela tipsen i sociala medier med taggen #ScouternaSDG

Senaste artiklarna