Aktuellt Boktips

”Feminism på ett okomplicerat och innehållsrikt språk.”

I början av december gavs boken ”Alla borde vara feminister” som en gåva till landets alla andraårselever på gymnasiet. Vi bad Elin Svensson, från den nationella arbetsgruppen för Free being me, läsa och recensera boken tillsammans med Scouternas programgrupp.

Chimamanda Ngozi Adichie är succéförfattaren som hyllats med en rad litterära priser för sina verk. I december 2012 höll hon föredrag på TEDxEuston, en årlig konferens med fokus på Afrika, vilket resulterade i boken ”We should all be feminists”. Boken ges nu ut på svenska till de över 100 000 elever som går i årskurs 2 i den svenska gymnasieskolan. Bakom gåvan står Sveriges Kvinnolobby, FN-förbundet, TCO, LO, Teskedsorden, Unizon, Gertrud Åström och Albert Bonniers Förlag.

I den välskrivna korta boken, som tar ca 30-60 minuter att läsa, berättar författaren om hur det var att växa upp med feministiska tankar i Nigeria. Hon tar upp briljanta exempel från sitt och sina vänners liv i Nigeria och i USA som verkligen sätter feminism i ett perspektiv som alla kan förstå. Bilden av arga, manshatande kvinnor med orakade armhålor slås i spillror och fram kommer istället den sanna bild som alla vi feminister har väntat på.

Chimamanda beskriver de uppenbara skillnaderna mellan kvinnor och män biologiskt och förklarar hur irrelevanta de är idag. Men hon lyfter också hur viktigt det är att just könen får ta plats i diskussionen om jämlikhet. Vi alla, oavsett kön, måste vara medvetna att vi blir tilldelade olika könsroller och därmed olika privilegier.

En annan viktig aspekt som författaren tar upp är könsroller i relation till kultur. Att kulturens roll är att stärka och bevara ett folk men kulturer skapar inte människor. Människor skapar kultur. Därför kan vi också forma kulturen, ändra och bättra oss, både kvinnor och män. Vi måste uppfostra våra döttrar annorlunda, men också våra söner.

Vi som läste boken var överens, författarens erfarenheter i Nigeria och USA är precis lika aktuella i Sverige, med bra exempel som säkert de flesta kan relatera till. Chimamanda blir en förespråkare för feminismen på ett väldigt ”basic” sätt som inte provocerar. Hon gör det på ett sätt och med ett språk som är okomplicerat men innehållsrikt. Detta är ingen revolutionerande bok i diskussionen om jämlikhet och feminism, men det är en bok för alla!

Lyssna och se Chimamanda Ngozi Adichie’s tal på TEDxEuston >>

Den här texten är skriven av Elin Svensson, som är medlem i den nationella arbetsgruppen för Free Being Me. Projektet Free Being Me handlar om att ta fram stödmaterial och verktyg för scoutledare, så att de kan stötta och hjälpa unga människor att utveckla en positiv kroppsuppfattning och stärka sin självkänsla. Programmaterialet kommer att lanseras under våren 2016.