Nathalie tillsammans med lokala bönder i Urabá.

Aktuellt Samhällsfrågor

Bidrar till fred med frukt utan bäst före-datum

16 december, 2015

Nathalies Direct Trade AB köper och gör marmelad av frukt i Colombia som annars skulle ha slängts. Här är historien om hur scouten Nathalie Aldana lämnade en trygg karriär inom telekom för att bli frukthandlare.

– Min pappa kommer från en liten by, Icononzo, cirka fyra timmars bilresa från Bogotá. Genom åren har jag hört många sorgliga historier därifrån. För fem år sedan fick jag höra en som gjorde mig riktigt arg, berättar Nathalie.

Det som hade hänt var att en fruktgrossist uppmuntrat småbönderna att börja odla physalis för export. Men vid tiden för skörd svek han bönderna, vilket resulterade i att tusentals ton med bär fick slängas.

– De flesta bönderna hade tagit lån på banken och katastrofen blev ett faktum.

Enligt henne är den här historien inte unik på något sätt.

”Landsbygden blöder för att bönderna inte har möjligheten att ta sig ur fattigdomen”

– I Colombia finns det få småbönder som får en rimlig avkastning på det de odlar. Precis som våra svenska mjölkbönder. Frihandelsavtalen gör att det i colombianska matbutiker går att köpa till exempel rysk potatis, kinesiska ärtor och majs från USA, som är billigare än de inhemska. Landsbygden blöder inte bara av konsekvenserna av den väpnade inrikes konflikten, utan även för att bönderna inte har möjligheten att ta sig ur fattigdomen.

När Nathalie hörde historien från pappans hemby bestämde hon sig för att hoppa av sin trygga anställning inom telekom och bli frukthandlare.

– Mitt bidrag för att främja fred i Colombia är att köpa frukt direkt från småbönder, utan onödiga mellanhänder.

Direkthandel kallas den transparenta affärsmodell som Nathalies Direct Trade jobbar efter.

– Vi betalar bönderna i genomsnitt minst 25 procent högre än vad de får på den lokala marknaden. Det ger bonden i genomsnitt 30 procents marginal. Det är en förutsättning för att de ska kunna tro på framtiden och börja planera för pension och investera i ekologiskt odlande. När konsumenter i Sverige äter mina smarriga och prisbelönade produkter, bidrar de till freden och en långsiktigt hållbar utveckling av människor och ekosystem. Fiffigt va?

”När konsumenter i Sverige äter mina produkter, bidrar de till freden och en långsiktigt hållbar utveckling av människor och ekosystem”

Men hur fungerar arbetet då rent konkret? I Bogotá har företaget en leverantör som tar emot frukten och gör marmeladerna enligt recept. Sedan sätts det på etiketter och packas ner i lådor.
– De sköter exportprocessen och jag står redo här sedan i Sverige och tar emot de färdiga varorna. Tanken är ju främst att skapa arbetstillfällen i Colombia, förklarar Nathalie.

Nathalie berättar att Scouterna har lärt henne att visa respekt för naturen.

– Vi är bara besökare och har ett ansvar att ta hand om jorden. Scouterna lärde mig också om kamratskap. Och hur viktigt det är att vi lär oss tidigt att vi alla har lika värde och att vi når framgång när vi jobbar tillsammans.

LÄS MER:

Över en miljon ton mat åker rätt ner i soporna varje år – bara i Sverige. Det har stor miljöpåverkan. Friganen Fannie Vestermark, 26, är en av dem som fått nog. Läs intervjun med henne HÄR!

Vill du också bli mer miljösmart? HÄR har vi samlat konkreta vardagstips som är snälla mot miljön.

Senaste artiklarna