Varje 60-wattsglödlampa som ersätts med en lågenergilampa innebär en besparing på cirka 500 kronor. Det är dessutom snällare mot miljön!

En tredjedel av koldioxidutsläppen i Sverige kommer från trafiken. Välj ett miljösmartare alternativ!

Konsumtion har stor miljöpåverkan. Loppisar är bättre för både plånbok och miljö.

Aktuellt Miljö

Bli miljösmart på ett kick!

16 december, 2015

Du kan nog skriva under på att du bryr dig om planeten vi bor på och att du vill jordens bästa. Alla kan inte göra allt för miljön, men alla kan göra något. Scout.se har samlat några enkla knep för en miljösmartare vardag.

Att vi måste tänka på vår miljö är inget nytt, men rapporterna om hur viktigt det är att leva miljösmart haglar allt tätare. Kanske källsorterar din familj redan. Och kanske väljer du att gå de femton minuter som det tar att komma till träningen, istället för att åka bil. Men det finns fler saker som du kan göra för att vara en vardagsmiljökämpe.

– Nästan allt man gör i vardagen har ett miljöbättre alternativ. Det första är nog att fundera på vad man själv blir extra engagerad av och börja där, för att sedan bygga vidare på fler och fler saker. Men gör det i den takt du själv tycker är lagom. Ett tips är att välja en ny miljöbra grej per månad och på ett år har du blivit värsta miljöproffset, säger Linda Silfverberg, miljökonsult och bloggare på Frökenekoreko.se.

Många miljölösningar innebär också att man sparar in på pengar, genom att inte slösa med energi, slänga mat i onödan eller genom att handla begagnade grejer.

– Att vara miljösnäll innebär också ofta att vara snäll mot plånboken.

Linda tipsar om att du och din scoutgrupp kan börja ägodela genom att ha gemensam vårdnad på saker eller låna ut saker som inte används varje dag. Som till exempel verktyg, kläder eller friluftsutrustning.

– Som scout är det också viktigt att välja kläder och utrustning i bra material. Försök undvika Goretex-kläder då dessa är behandlade med hormonstörande Pfos-ämnen som varken är bra för dig, de som gör kläderna eller för naturen. Det samma gäller fleecematerial, då de avger mängder med små mikroplaster varje gång du tvättar dem. Mikroplasterna kan samla på sig kemikalier och annat otäckt som sen hamnar i sjöar och hav.

Fler tips på hur du är snäll mot miljön

Fyll diskmaskinen
Brukar du hjälpa till med att sätta igång diskmaskinen hemma eller på kåren? Tänk på att diskmaskinen ska vara full innan du sätter igång den. Med en fylld diskmaskin blir det inte lika många diskar och du sparar cirka 300 liter vatten på ett år. Det är mumma för miljön!

Tina i kylen
Ska du tina bär till smoothien? Använd kylen! Då drar den mindre energi när du tinar. Om du däremot tinar mat i varmvatten eller i mikro drar du extra energi.

Ta kortare duschar
Tycker du om att sjunga i duschen? Klart du ska göra det för det kan ju göra en på riktigt gott humör. Men du kanske kan korta din repertoar. Om du kortar duschtiden från tio minuter till fem, halverar du energianvändningen.

Byt till lågenergilampor
Visste du att bara knappt tio procent av den el som går till en glödlampa ger faktiskt ljus? Resten omvandlas till värme. Om ni byter ut alla glödlampor till lågenergilampor hemma eller på kåren kan ni minska elbehovet för belysningen med 80 procent. Varje 60-wattsglödlampa som ersätts med en lågenergilampa innebär en besparing på cirka 500 kronor, om man räknar in elkostnaden under hela lågenergilampans brinntid.

Stäng av tv:n och dra ur laddaren
Även om du inte använder mobilladdaren just nu eller tittar på tv:n så drar de energi om de är inkopplade eller i standby-läge. Genom att stänga av tv:n helt efter favoritprogrammet och dra ut laddaren när du inte laddar sparar du energi.

Välj bort bil eller samåk
Välj att gå, cykla eller åka buss och tåg istället för att åka bil. En tredjedel av koldioxidutsläppen i Sverige kommer från trafiken och genom att välja ett miljösmartare alternativ värnar du inte bara om miljön utan också om din hälsa. Vardagsmotion gör dig både starkare och gladare! Har du långt till skolan eller scoutkåren och är beroende av bil? Prata ihop dig med kompisar och föräldrar. Kanske kan ni göra upp ett smart schema och samåka?

Satsa på begagnat istället för nytt
Behöver du ett nytt skrivbord till ditt rum eller lite nya kläder? Folk har för vana att konsumera lite för mycket vilket får effekter på vår miljö. Det innebär också att det går att hitta så gott som nya möbler och kläder second hand. Kolla in Tradera, Blocket, Myrorna eller Stadsmissionen för att hitta det du är på jakt efter.

Drick vattnet ur kranen
Tycker du om att köpa dricksvatten på flaska? Drick hellre kranvatten. Flaskvattnet har färdats långt för att hamna i butiken. Det är en onödig miljöpåverkan.

Plocka upp skräp
Det kanske verkar självklart men släng inte skräp i naturen. Och plocka gärna upp och lägg i närmsta papperskorg om du ser skräp ute.

Källa: Energirådgivningen, Miljöportalen

Tips!

Över en miljon ton mat åker rätt ner i soporna varje år – bara i Sverige. Det har stor miljöpåverkan. Friganen Fannie Vestermark, 26, är en av dem som fått nog. Läs intervjun med henne HÄR!

Senaste artiklarna