Inspiration Ambassadör

Emma Watson – från Hogwarts till FN

Emma Watson är mest känd för sin roll som Hermione Granger i Harry Potter-filmerna, men hon är också feminist, goodwillambassadör för FN och har tilldelats ett hedersmärke av Scouterna.

Hermione, en tuff tjej med stark karaktär, blev direkt efter premiären av Harry Potter och de vises sten 2001 en förebild för många unga runt om i världen. Tre år tidigare började åttaåriga Emma Watson ifrågasätta könsroller. Varför blev hon kallad ”bossig” när hon ville regissera pjäserna hon och kompisarna satte upp för föräldrarna? När killarna som gjorde samma sak inte blev det?

I dag är Emma 25 år och har länge hörts i samhällsdebatten, framför allt i jämställdhetsfrågor.

I juli 2014 utsågs hon till goodwillambassadör för UN Women.

– Det känns fantastiskt. Möjligheten att verkligen göra skillnad är inte något som alla får och det är inte något jag tar för givet. Jag kan inte föreställa mig en bättre möjlighet att få arbeta med just de frågor som jag brinner för. I takt med att jag utvecklas hoppas jag kunna bidra med mer av min individuella kunskap, erfarenheter och öka medvetenheten kring kvinnorättsfrågor genom min roll som ambassadör.

Efter ett halvår på posten var Emma med och lanserade kampanjen He for She och höll ett berömt tal i FN:s högkvarter i New York:

– Män – jag vill ta tillfället i akt och räcka över en formell inbjudan. Jämställdhet är er fråga också. Jag har under min uppväxt sett min pappas föräldraroll värderas lägre av samhället, trots att jag som barn behövde hans närvaro precis lika mycket som min mammas.

”Om du lägger ner hjärta och själ i det du tror på, kan och kommer fantastiska saker att hända!”

Kampanjens mål är att uppmuntra män att delta i kampen för jämställdhet.

– Vi pratar sällan om att män begränsas av könsstereotyper, men jag kan se att även män påverkas. När de är fria, kommer saker att förändras även för kvinnor som en naturlig konsekvens. Både män och kvinnor ska kunna känna sig bekväma med att visa känslor. Både män och kvinnor ska kunna känna sig bekväma med att vara starka. Det är på tiden att vi börjar se kön som ett spektrum, inte som två motsättande ideal.

Emma inspirerar både som skådis och samhällsförbättrare. Just därför tilldelades hon ett speciellt hedersmärke av Scouterna 2011 och även MTV Trailblazer Award 2013. I tacktalet delade hon med sig av sitt bästa tips till andra som vill göra skillnad:

– Om du lägger ner hjärta och själ i det du tror på, även om det kanske gör dig sårbar, kan och kommer fantastiska saker att hända!