Prylar Boktips

Illustrerad Harry Potter

Det har kommit en helt ny illustrerad utgåva av boken ”Harry Potter och de vises sten”, med teckningar av illustratören Jim Kay. Den nya boken innehåller samma text som tidigare utgåvor men passar ännu bättre för högläsning. Elisabeth Danefjäll har läst boken tillsammans med sina barn och föll pladask för illustrationerna.

Det är sexton år sedan den första boken om Harry Potter trollband tusentals barn världen över och även om jag redan då hade en del år på nacken läste jag boken med stor behållning. Det är något visst med berättelser som berör det goda och det onda och det var med stor förtjusning som jag följde med Harry Potter till trollkarlskolan Hogwarts.

”Det är något visst med berättelser som berör det goda och det onda”

På skolan öppnades en ny värld för Harry, som fram tills han fyllde elva år levt ett miserabelt och undanskuffat liv hos familjen Dursleys. Harrys föräldrar dog när han var en liten bebis och Harrys moster Petunia Dursley förbarmade sig över honom och lät honom bo i ett litet utrymme under trappen. Hans moster påstod att hans föräldrar dog i en bilolycka men Harry anar att det var något mystiskt över deras död och snart får han veta att ondskan själv, han som inte får nämnas vid namn, tagit livet av hans föräldrar.

Även Harry blev attackerad men av någon konstig anledning lyckades han överleva. Det enda som finns kvar från händelsen är ett stort ärr i Harrys panna och en mytomspunnen berättelse om att Harry är den som kan besegra det onda! Men innan han lyckas med det måste han lära sig allt om trolldom. Harrys första år på Hogwarts blir ett händelserikt och spännande år där han får nya vänner, möter knasiga spöken, slåss mot troll, gömmer drakar och lär känna snälla och elaka lärare. Till slut tvingas han också möta ondskan själv, frågan är bara om han är redo?

Jag har under det senaste året försökt få läsa Harry Potter som godnattsaga för mina barn. De är nu sju och nio år gamla så de borde verkligen uppskatta berättelsen. Till min stora besvikelse har de inte alls varit intresserade och boken om Harry Potter har fått stå tillbaka då andra böcker valts ut. När så den illustrerade utgåvan av Harry Potter kom tänkte jag att nu gör jag mitt sista försök.

”Båda barnen var fascinerade av de detaljrika bilderna”

Jag fick tag i boken, tog med mig den hem och la den, utan att säga något till mina barn, på vardagsrumsbordet. Det tog några timmar innan min äldsta dotter upptäckte boken. Hon gillar att titta på bilder och började förstrött bläddra i den. Efter någon minut märkte jag att hon granskade varje bild i boken länge och väl. När hon kom till uppslaget som visar vilka olika sorters troll som finns var också lillasysters nyfikenhet väckt. De var båda fascinerade av de detaljrika bilderna och de ville veta mer om vad som hände på bilderna. Jag hade lyckats och samma kväll började vi läsa Harry Potter som godnattsaga.

Efter lite drygt ett kapitel avbryter yngsta dottern mig i läsandet. ”Mamma jag fattar ingenting! Det är så mycket att hålla reda på och vad är egentligen en mugglare?”

”De fina bilderna i boken gav läsningen mervärde”

Jag förstod henne, det var verkligen mycket att hålla reda på. Jag började förklara och kom snart på att bilderna i boken verkligen hjälpte henne att få ordning på vilka alla var. Genom att bläddra i boken och titta på bilderna fick hon koll på vilka Ron, Hermione, professor Dumbledore, Hagrid, kusinen Dudley m.fl. var. De fina bilderna i boken gav läsningen mervärde och i fortsättningen tog vi oss alltid tid att titta på bilderna som fanns till varje kapitel. Det gjorde att vi stannade upp och pratade om det vi just läst.

”Utan tjat från mig hade de tagit borstat tänderna, hoppat i säng och väntade förväntansfullt på godnattsagan”

Harry Potter är en fascinerande och lång berättelse som tar ett antal veckor att läsa, åtminstone om du läser den som godnattsaga. Det var som jag trodde, mina barn fullkomligt älskar Harry Potter och flera kvällar har de självmant, utan tjat från mig, tagit på sig nattlinnet, borstat tänderna, hoppat i säng och förväntansfullt väntade de på godnattsagan. I går kväll läste vi sista sidan och de var båda helt eniga om att vi måste få tag på den andra boken. De ville läsa mer om Harry Potter och alla hans äventyr. Jag log lite för mig själv och tänkte att det blir ju en perfekt julklapp, även om de då får nöja sig med en bok utan illustrationer, eftersom nästa illustrerade Harry Potter beräknas utkomma om lite drygt ett år. När vi läser nästa bok kommer vi med all säkerhet sakna alla vackra bilder men jag är övertygad om att vi dras med även av den berättelsen. Att be barnen vänta något år på att nästa illustrerade utgåva ska komma, det tror jag är omöjligt!

Det finns ett helt nytt terminsprogram för upptäckarscouter med tema Harry Potter. Du hittar terminsprogrammet på Leda scouting-sidorna.