Hans-Erik Olsson spelade en viktig roll i processen.

Verksamhetslokalerna upptar cirka 60 procent av byggnadens 250 kvadratmeter. Resterade är förrådsutrymmen.

"Vi lyckades planera utrymmena i byggnaden så att vi fick en stor samlingslokal."

Inspiration Handlingskraft

Scoutkår i Sandviken byggde kårstuga

Skräddarbyggd scoutstuga, det kan man verkligen säga att Sandvikens scoutkår har. De byggde den själv, helt anpassad efter medlemmarnas behov.
– De gamla lokalerna var baracker från 1945 som inte längre fyllde dagens krav på föreningslokaler, säger Hans-Erik Olsson, ordförande Sandvikens Scoutkår.

Gamla baracker som inte längre lyckades leva upp till kraven var det som fick Sandvikens scoutkår att börja se sig om efter en ny lokal. Till sist blev det en tomt på kommunens mark som föreningen fick köpa till marknadspris.

– Göranssonska fonderna instiftade av grundarna till Sandvikens Jernverk (nuvarande Sandvik, red anm) ställde välvilligt upp med de slantar vi behövde, berättar Hans-Erik Olsson.

Först satte man sig ner och funderade på hur lokalerna skulle vara anpassade för att verksamheten effektivt skulle kunna drivas.

– Sen gjorde vi en ritning som vi lämnade till ett arkitektkontor. Därifrån fick vi planritningar och byggbeskrivning. Med hjälp av dessa underlag fick en byggfirma i uppdrag att uppföra byggnaden.

Den färdiga byggnaden blev helt perfekt för scoutkårens verksamhet.

– Vi lyckades planera utrymmena i byggnaden så att vi fick en stor samlingslokal, stor nog för att en enhet på upp till 30 barn kan vistas och leka i lokalen. Utöver detta har vi patrullytor för äventyrarna, ett särskilt rum för utmanarna, ledarrum och mötesrum för styrelsen med plats för 17 personer runt bordet. Vi har också ett litet kök med kyl och frys där fika och mindre måltider kan fixas. Det finns entré, toalett och duschutrymme, berättar Hans-Erik Olsson.

Totalt upptar de uppräknade utrymmena cirka 60 procent av den totala 250 kvadratmeter stora lokalytan. Resterade är förrådsutrymmen.

– Vi har ett större förråd för grövre utrustning typ tält och lägerkärror. Detta förråd har en garageport vilket innebär att vi kan köra in en stor bilsläpkärra och stå inne i värmen och packa och packa upp.