"Att arbeta med mångfald är att arbeta med tillgänglighet, värderingar och bemötande." säger Sandra Ehne.

Aktuellt engagemang

”Vi är lika mycket värda. Men vi är inte likadana.”

Sandra Ehne nominerades till Raoul Wallenberg-priset för sitt brinnande engagemang för mångfald och öppenhet. Hon är ordförande för Stockholm Pride och arbetar inom Scouterna för mångfald. Det här är ett utdrag ur talet som hon höll i samband med ett arrangemang inom Raoul Wallenberg Academy.

För mig handlar mångfald om möjligheten för alla människor att kunna utvecklas till sin fulla potential. Att kunna delta. Att vara bekväma i sig själva.

Jag trodde länge att jag skulle passa in. Jag väntade på det. Sökte mig till olika sammanhang och tänkte ”här hör jag hemma, här kommer jag inte vilja krypa ur mitt eget skinn”.

Men den där känslan fortsätter dyka upp. För att jag är ny eller för att alla andra verkar ha en jargong jag inte förstår. För att jag faktiskt ibland blir illa behandlad eller bara inte tror att jag passar in. Andra gånger är jag hur bekväm som helst. Och är det inte så att vi alla bär på den känslan? Vid olika tillfällen, olika ofta och på olika sätt.

Att arbeta med mångfald är att arbeta med tillgänglighet, värderingar och bemötande. Och att göra det är att alltid ha i åtanke att ingen ska behöva känna att den vill krypa ur sitt eget skinn. Det kan vara en känsla och det kan vara diskriminering, men i sin minsta beståndsdel handlar det om rätten till att få slappna av, andas in och kunna bidra.

Därför är det viktigt att vi hittar verktygen för att överbrygga och möjliggöra nya möten och organisering på nya sätt. I Scouterna utforskar vi det varje dag. Vi tror på att alla kan bidra till att göra skillnad.  Så vad gör jag? Och vad kan du göra?

Ett tips från mig är att börjat litet. Byt ut orden. Om alla till exempel säger partner istället för flickvän slipper jag undra tio gånger om dagen över hur jag ska formulera mig, över hur du kommer ta emot det jag säger. För vi är inte alla lika. Vi är lika mycket värda. Men vi är inte likadana. Och då behöver vi göra verksamhet och organisera oss på olika sätt. Börja nu! Där du är. Ingen ska behöva vara sin egen förändringsagent.

Vilka ord reagerar du på? Vilka ord skulle du vilja byta ut för att vara mer inkluderande och bryta normer i samhället?