Folk på isen.

Ett par åker skridskor.

Äventyr överlevnad

Så är du säker på isen

Innan du ger dig ut på isen med skridskorna i högsta hugg behöver du veta lite om hur du håller dig säker. Scout har pratat med Josef Hegart på Scouterna som vet vilka faror du ska undvika och vad du gör om olyckan är framme.

Vad är absolut viktigast att tänka på?
– Var inte själv på isen! Och berätta för andra att ni ska ut på isen och vilken is innan ni ger er ut. Var bara så långt ut att ni känner er trygga och inte på en is som ni inte känner till, säger Josef Hegart.

Vad ska man alltid ha med sig?
– Isdubbar, som man har på sig, och gärna en ryggsäck med spännremmar och vattentätt packat ombyte. Går man genom isen blir ryggsäcken som en sorts flytväst. Ispik för att kolla isens hållbarhet, livlina, varm dryck, fika, sittunderlag och minst en kompis.

Hur vet man om isen är tjock nog?
– Läs israpporter innan ni ger er ut, men det kan hända mycket med isen mellan dess att rapporten skrevs och till du är där. På isplanket.se finns israpporter. Undersök med jämna mellanrum isens tjocklek. Med en ispik kan du enkelt ta reda på om isen är tjock nog. Dunka ispiken hårt mot isen, med piggen ner mot isen, tre gånger på samma ställe, håller isen eller sipprar det bara upp lite vatten håller isen. Är isen mer än 5 cm håller den garanterat.

Vad ska man göra om man själv eller någon annan går igenom isen?
– Går du själv genom isen, ta ett andetag och agera snabbt men inte i panik. Gör omgivningen uppmärksam på att du gått igenom. Vänd om och simma tillbaka till den del av isen du kom från, där vet du att isen håller. Ryck loss isdubbarna rak ut, en i vardera handen och dra dig upp. Om du har en livlina kan du kasta upp den mot personerna på isen, men håll kvar i ena änden själv. Väl uppe ta dig till trygghet, byt om till torra kläder och få i dig varm dryck och lite mat.

– Om någon annan går genom isen ska man själv ta sig till trygg is, innan man börjar hjälpa personen i vaken, så att man själv inte också ramlar i. Håll dig nära isvaken där det är tryggt och prata med personen i vaken. Ispiken kan sträckas fram så att personen i vaken kan ta tag i den och bli uppdragen, eller så kan man kasta i en livlina. Kasta linan längs isen och sikta inte mot huvudet utan strax bredvid. Sitt ner när du ska dra upp en person, oavsett om det är med ispik eller livlina. Om du har skidskor kan det vara bra att försöka slå ner hälarna i isen för att få fäste.

När ska man inte befinna sig på isen?
– Var inte själv på isen, och undvik isar du inte känner till. Vattenströmmar och avlopp försvagar isen. Om du är osäker på om den håller bör du inte ge dig ut på den. Ifall det varit plusgrader under längre period, eller om isen precis lagt sig kan det vara vanskligt att vara på isen, avslutar Josef Hegart.