Kajakande scouter på sjön.

Ulrika Kretz, scoutledare.

Sjöscouterna Helge Nilsson, Emma Axelsson och Carl Norberg.

Sjöscouterna gör sig redo.

På plats i kajakerna.

Äventyr paddling

Scouter på kajakhajk i Stockholms skärgård

Scouternas friluftsutbildningar kommer i många former. Vi hängde med på avslutningshajken för en av dem, med inriktning på kajakpaddling.

Det är första helgen i oktober och för deltagarna på kajakhajken i Stockholms norra skärgård har natten varit kylig. För Ulrika Kretz, som sovit i ullunderställ och extra fleeceinnerpåse i dunsovsäcken, är det den tredje helgen på fem veckor som hon har bytt Malmö mot kajakkursen i Stockholms skärgård.
– Det har varit intensivt, men så kan det vara periodvis när man brinner för något, säger hon.

Ulrika Kretz har paddlat sedan 1990-talet och har varit med som scoutledare på kajakhajker i Karlshamns skärgård i Blekinge. Med de nya kunskaperna från kursen och det gröna paddelpasset från Svenska kanotförbundet kommer hon i fortsättningen också att kunna lära ut.
– Tidigare har jag mest varit med och servat ledarna. Nu, när jag lärt mig allt från kamrat- och självräddning till finslipning av all teknik, kommer jag att vara med som ledare, säger hon.

”Starta långt fram och bryt ungefär vid höften”

På en annan del av strandlinjen ligger kajaker uppradade bland drivor av blåstång och höstgula löv. Tre av kursdeltagarna, Emma Axelsson, Helge Nilsson och Carl Norberg står och blickar ut över äventyrar- och utmanarscouterna från Norrtälje sjöscoutkår. Efter två fullspäckade kurshelger är sista delen för de elva på utbildningen att planera och leda en kajakhajk för drygt 20 scouter från olika kårer.

När vattendunkar spänts fast på kajakerna och spritkök och ryggsäckar packats ner börjar det bli dags att ge sig av mot nattens lägerplats. Det är strax dags att åka och ledarna för Norrtäljegruppen går igenom några förhållningsregler och tips för paddlingsturen mot norra Gisslingsö. Carl Norberg, en av kursdeltagarna, stämmer upp.
– Så vrider ni kropparna så ni når långt fram med paddeln. Starta långt fram och bryt ungefär vid höften. Det är väl ungefär det, och gå inte runt.

Enligt Josef Hegart, projektledare för friluftsutbildningarna, är kurserna viktiga för många fler än de elva deltagarna denna helg. Han menar att all kunskap och utveckling som sker hos kursdeltagarna kommer till glädje för alla i hemkårerna.
– Det leder till ett mer varierat friluftsliv för kårerna när scoutledare och föräldrar lär sig fler sätt att skapa äventyr, gemenskap och spänning. I år har cirka 50 personer gått någon av friluftsledarutbildningarna på Scouternas folkhögskola.

”Det känns väldigt mycket mer stabilt nu”

Mellan Trollskäret och Södra lönnskär sker paddlandet under tystnad. Det enda som hörs, förutom paddel- och andetag, är en korps dova skorrande som ekar mellan skären. Efter en kort vattenpaus sprider de färgglada kajakerna ut sig över vattnet igen. Efter en stunds paddlande där iskallt vatten rinner in längs underarmarna öppnar havet upp sig. När den första gruppen med Carl, Emma och Helge och scouterna från Norrtälje Sjöscoutkår rundar Gisslingsö börjar dyningarna från havet rulla in. Nu är närmaste land i nordostlig riktning Åland.

Hade det varit för ett par månader sedan hade kanske Emma Axelsson och Helge Nilsson mött havets rullande vågor med rädsla. Nu paddlar de med raka ryggar och till synes avslappnade armar.
– Det känns väldigt mycket mer stabilt nu efter utbildningen, säger Emma.

Ledartips! På Leda scouting-sidorna finns massor av tips och trix för er som vill paddla med scouter i olika åldrar: www.scouterna.se/ledascouting