Batman och son bakar bullar.

Inspiration Genus

Superhjältarnas egen superhjälte

28 januari, 2016

Serietecknaren Linnéa Johansson tröttnade på de stereotypa bilderna av prinsessor och superhjältar som barn matas med från olika håll. Därför skapade hon målarböcker där Spindelmannen och de andra får gå på toaletten och bete sig som helt vanliga människor.

”Spindelmannen gråter inte” var meningen som fick Linnéa Johansson att tänka till kring hur superhjältar gestaltas. Det var hennes då treåriga son som stod för citatet, och han sa det när han själv kämpade med att hålla tillbaka tårarna. För att glädja sin son satte sig Linnéa och ritade Spindelmannen i en typisk vardagssituation – på toaletten. Bredvid sitter Spindelmannens dotter på pottan.
– Jag kombinerade det jag vet att min son tycker är roligast – Spiderman och att bajsa. Och i och med att han tycker det är tråkigt att borsta tänderna så satte jag en tandborste i Spidermans hand, säger Linnéa till SVT Kulturnytt.

Men det stannade inte vid Spindelmannens toalettbesök. Linnéa, som ritat sedan hon var 16 år, fortsatte att rita superhjältar i vardagliga situationer, för att visa att de lever vanliga liv precis som alla vi andra. Batman som bakar kanelbullar med sina barn, Stålmannen som gosar med en kattunge och Hulken som bär hem matkassarna är bara några av de bilder som kommit ur Linnéas penna, och när hon laddade upp bilderna spreds de som en löpeld över internet. Det var tydligt att många andra hade tröttnat på de klassiska bilderna av superhjältarna.
– I den tecknade tv-versionen som riktar sig för barn, så är Spindelmannen alltid i en slags slåssposition och det är alltid väldigt våldsamt, men i filmen eller i serietidningarna som riktar sig till unga vuxna, så är han en ganska känslig och komplex person och det är ju det som barnen behöver se eftersom det är de som blir mest påverkade av det här, säger Linnéa till Kulturnytt.

Ganska snabbt kom idén att göra en målarbok av bilderna, och i dagsläget finns två målarböcker att ladda ner gratis på Linnéas hemsida. Teckningarna är ritade med svart tusch på vitt papper – redo är färgläggas i de färger man själv föredrar.

Den andra målarboken, Superstrong Princess, skildrar sagornas kända prinsessor i helt nya situationer. Se till exempel hur Pocahontas och Esmeralda går i demonstrationståg, Askungen spelar tv-spel och Elsa och Anna rakar av sig flätorna till förmån för en liten flicka med leukemi. De starka prinsessorna delades också flitigt på nätet, bland annat av artisten Britney Spears som skrev ”Den här mamman tog Disneyprinsessorna till en helt ny nivå” när hon delade ett inlägg om Linnéas bilder.

Vad nästa steg blir för superhjältarnas egen superhjälte är inte klart än, men troligtvis har vi inte sett det sista av Linnéas normbrytande teckningar.

Ladda ner målarboken Superstrong Princess >> 
Ladda ner målarboken Supermjuka hjältar >>

Följ Linnéa på Facebook.

Senaste artiklarna